Het telen van zoete aardappel, ofwel bataat, is in Nederland de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hoewel de teelt uitdagend blijft, wordt het kostentechnisch steeds interessanter. De ontwikkeling van mechanisatie komt op gang en een groot voordeel is dat er weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.
De bataat is oorspronkelijk een tropisch gewas, dat het beste groeit in droog en warm weer. In Nederland is de teelt van de zoete aardappel mogelijk door de bodem te bedekken met een biologisch afbreekbare zwarte folie. Hierdoor warmt de grond snel op, en het folie helpt ook tegen onkruid. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem geen verdichte lagen heeft en water goed kan afvoeren.
Rooien met speciaal ontwikkelde machine
De schil van de zoete aardappel is erg dun en scheurt snel en hierdoor kan niet met een gewone rooier worden geoogst. Goede mechanisatie is nog niet breed beschikbaar, maar er zijn pionierende telers die hun eigen machines ontwikkelen. Pieter Verschure is zo'n teler; net als bij aardappelen teelt hij zoete aardappel op ruggen.
Kennisnetwerk Zoete Bataat
Vanuit het Zoete Bataat Kennisnetwerk wordt sinds 2014 onderzoek naar de zoete aardappel gedaan. Naast onderzoek biedt het ook een netwerk waar telers met elkaar in gesprek gaan over uitdagingen in de teelt. Binnen het project Bataat@Nederland is de mechanisering op zowel klei- als zandgronden de afgelopen jaren verder onderzocht. Daaruit blijkt dat de teelt kostentechnisch steeds beter haalbaar wordt.
Bronnen
Kennisnetwerk Zoete Bataat
Zoete Aardappel : biologische teelt : de teelt van A tot Z
Meer informatie
Pionieren met zoete aardappel
Zoete aardappels rooien & inschuren : Harvesting Sweet Potatoes
Vakinformatie voor de akkerbouwer