Terwijl we in Nederland allemaal de regenmeter hebben leeg gekiept, de cijfers opgeteld en reikhalzend naar voorjaarsweer uitkijken is dat in Oost-Europa al gearriveerd. Dat is twee tot vier weken eerder dan gemiddeld. Met de inzaai van voorjaarsgranen kan een begin worden gemaakt. Stevenen Rusland en Oekraïne wederom af op een recordoogst?
Uit de meest recente weerdata van het USDA blijkt dat temperaturen in Oost-Europa gemiddeld 6 tot 10 graden boven het gemiddelde liggen voor deze tijd van het jaar. In de meeste regio’s is alle sneeuw inmiddels gesmolten. Door de fors hogere temperaturen zijn gewassen twee tot vier weken eerder uit hun winterslaap gekomen.
In het zuiden van de Oekraïne en Rusland heeft het warme weer ervoor gezorgd dat de tarwe het groeiseizoen snel oppakt. Ook qua bodemvocht is de situatie gunstig. Alleen rond de Zwarte Zee kust worden droge omstandigheden waargenomen. Niet alleen in Rusland en Oekraïne is het warm. Ook in Duitsland, Polen en de Balkan liggen temperaturen boven het gemiddelde. Koolzaad en tarwe zijn een maand eerder aan de groei. Dankzij de gewasgroei is voldoende vocht benodigd. Het zuidoosten van Europa heeft juist een relatief droge winter achter de rug. Ook in Frankrijk was de winter erg droog. Daar is begin maart echter verandering in gekomen. Plaatselijk is het vochttekort ook in Duitsland tijdelijk verholpen.
Voorjaarsdagen met een temperatuur tussen 10 en 15 graden in de Oekraïne en Wit-Rusland zorgen ervoor dat het zaaien van voorjaarsgraan daar van start is gegaan. Vrijdag 10 maart maakt de Oekraïense overheid melding dat de eerste erwten, gerst en haver is gezaaid. Het gaat om zeer sporadische activiteiten.
Volgens het landbouwministerie komt het totale akkerbouwareaal dit seizoen uit op 26,8 miljoen hectare. Dat is gelijk aan vorig seizoen. Graan is goed voor 14,4 miljoen hectare. 54 procent van het totaal. In totaal wordt 7,2 miljoen hectare aan voorjaarsgewassen verbouwd, waarvan 2,4 miljoen hectare granen.
Wat de Russische landbouwsector gaat doen is nog onbekend. De kunstmestvoorraad in het land is 6 procent groter dan vorig jaar het geval was, waardoor wordt gedacht dat graanopbrengsten hoger uitkomen. Dat is echter een schot in het donker, omdat de relatie tussen kunstmestgebruik en de uiteindelijk opbrengst zeer zwak is. De beschikbaarheid van voldoende water is het meest bepalend voor de uiteindelijke gewasopbrengst.
Nieuwsbureau Reuters schrijft dat de Russische overheid overweegt een deel van zijn 4 miljoen ton graanvoorraad te verkopen en zo ruimte te maken voor de nieuwe oogst. De export vanuit het land verloopt stroef. Dat heeft vooral met een in waarde toenemende roebel te maken. Beursanalisten vragen zich dan ook af wanneer een plotselinge uitverkoop start.