Inside: Granenmarkt

Graanoogst EU schrijft rode cijfers

6 Juni 2017 - Niels van der Boom

Opbrengstverlaging na opbrengstverlaging kan de Europese granenoogst optekenen. Zowel tarwe als gerst en maïs krijgen met productievermindering te maken. Hoop voor akkerbouwers is dat dit de prijzen doet stijgen. Ook in Rusland en de VS wordt aan de productiecijfers gesleuteld. Koud en nat weer is daar de veroorzaker van.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het meest recente rapport van de Europese Commissie komt de totale Europese graanoogst op net geen 305 miljoen ton uit. Dat is 10 miljoen ton meer dan vorig jaar, maar flink onder het record van 328 miljoen ton uit 2014. In de junirapportage verlaagt de Europese Commissie zijn verwachting met 7 miljoen ton. Het gaat dan voornamelijk om gerst en maïs.

305

miljoen ton

graan wordt naar verwachting dit jaar in de EU geoogst

Totaalopbrengsten 142 miljoen
Coceral, de organisatie van Europese graanhandelaren, spreekt over een verlaging van 6,8 miljoen ton. Zij verwachten dit jaar een totale oogst van 298 miljoen ton in de Europese Unie. In tegenstelling tot de Europese Commissie heeft Coceral gesneden in de tarweproductie. Een min van bijna 3 miljoen ton, terwijl de commissie over 670.000 ton schrijft. De totale opbrengsten komen beide op ongeveer 142 miljoen ton uit.

Ongunstige groeiomstandigheden
De EC verlaagt de gerstopbrengst, met 3 miljoen ton, tot de kleinste oogst in 5 jaar tijd. Eerder al liet het Mars-rapport zien dat de Franse en Spaanse gerstoogst slechter uitpakt dan eerder werd gedacht. Korrelmaïs moet circa 2,3 miljoen ton inleveren, wat deels te wijten is aan een lager areaal. Ook de ongunstige groeiomstandigheden in Duitsland en Polen dragen daar aan bij. De koolzaadopbrengst wordt licht naar beneden bijgesteld, maar komt nog altijd hoger uit dan in 2016.

Perspectief voor tarweprijs
De commissie verwacht dat de export van tarwe vanuit de EU toeneemt tot 29 miljoen ton. Dat is een stijging van 5 miljoen ton, ten opzichte van seizoen 2016-2017. De eindvoorraad zachte tarwe komt daarmee op het laagste niveau sinds 2013-2014, met 11,4 miljoen ton. Dat biedt perspectief voor de tarweprijs.

185

euro/ton

voor tarwe verwacht Rabobank op de Matif begin 2018

Stijging
In het meimaandoverzicht Politics and Weather at Play van de Rabobank over de granenmarkt in Parijs en Chicago houden de analisten rekening met stijgende graanprijzen. Voor de Matif ziet het zelfs een stijging tot 185 euro per ton ontstaan in het tweede kwartaal van 2018. Dat houdt een stijging van 12 procent in. Voor de CBoT wordt een iets bescheidenere stijging van 9 procent ingeschat. Omgerekend 156 euro per ton.

Ongunstig weertype
De bank schrijft verder dat de Amerikaanse sneeuwstormen van begin mei weinig schade hebben gedaan aan de tarwegewassen. Vooral een gebrek aan zon en lage temperaturen zijn ongunstig voor de tarwe. Dit weertype blijft voorlopig aanhouden. Volgens de eerste resultaten van tarwe, geoogst in Texas, ligt het eiwitpercentage 10 procent onder het gemiddelde. Een voordeel van alle regen is wel dat de voorraad bodemvocht zeer goed is. Vooral tarwe van een goede kwaliteit (veel eiwit) kan in prijs stijgen, zo is de verwachting.

Ongewoon koud in Rusland
Ook het Russische weer wordt door graanhandelaren nauwlettend in de gaten gehouden. Vooral in Zuid-Rusland is veel regen gevallen en is het ongewoon koud. Het zuiden van dit gigantische land is goed voor een derde van de totale Russische tarweoogst. In 2 weken tijd viel tot driemaal de gemiddelde hoeveelheid regen, waardoor percelen onbegaanbaar zijn.

De prognoses zijn nog niet bijgesteld, omdat het lastig oordelen is wat de schade daadwerkelijk is. De schattingen liggen momenteel tussen de 63 en 69 miljoen ton tarwe voor Rusland dit jaar. Ook in Midden-Rusland is het zeer koud geweest en wordt schade voorspelt schade aan gewassen als maïs, sojabonen, zonnebloemen en koolzaad.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden