Inside: Granen & Grondstof

Roemenië bouwt grootste graanhaven van Europa

20 Juni 2017 - Erik Colenbrander

De Roemeense haven Constanta, aan de Zwarte Zee, wordt verbouwd tot de grootste graanoverslag van Europa. Deze maand opent operator Cimpex haar nieuwe, speciaal voor graantransport over zee en Donau, ingerichte terminal.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alleen de Franse haven van Rouen noteert jaarlijks een grotere omzet, namelijk meer dan 20 miljoen ton graan. In totaal noteerde Constanta in 2016 een omzet van 60 miljoen ton vaste en vloeibare goederen. Dat is bij lange na niet de hoogste omzet in Europa. Rotterdam zet bijna 10 keer zoveel om, maar niet in graan.

Vooral dankzij de graanoverslag groeit de omzet in Constanta snel. Inmiddels vormt graanoverslag een derde van de totale omzet. Kunstmest- en olieterminals in Constanta worden omgebouwd tot terminals die alleen voor graan en andere veevoedergewassen worden gebruikt.

Olieterminals worden omgebouwd voor graan

Beleggingsobject
Niet alleen de Chinezen investeren in de Roemeense haven aan de Zwarte Zee, ook vermogende Roemenen doen dat. De man die toptennisster Simona Halep sponsort, Corneliu Idu, investeert ook ruim 50 miljoen in de graanoverslag in Constanta. Dit via een beursgenoteerde investeringsmaatschappij. Het Zwitserse Ameropa investeerde eveneens tientallen miljoenen in de haven van Constanta.

Geen droogte
In de haven is op dit moment de verwerking en export van de nieuwe gerst oogst al aan de gang. Zware regenval, waardoor het graan massaal is gelegerd, heeft afgelopen weekend de uitzonderlijke goede oogstverwachtingen iets getemperd. In tegenstelling tot West-Europa is het in de Donaudelta helemaal niet droog. De gerst oogst wordt snel gevolgd door koolzaad en tarwe, dat het grootste deel vormt van de totale jaarlijkse omzet.

Zware regenval in Oost-Europa

Na tarwe volgt maïs, tot in het begin van de winter. Samen met tarwe is maïs het belangrijkste product voor de Roemeense haven Constanta. Ook zonnebloemen maken een belangrijk deel uit van het landbouwareaal in de Donaudelta.

Als de maïsoogst uit de Donaudelta in Roemenië is verwerkt, komt de opslag uit de pakhuizen langs de rivier aan de beurt. Tot honderden kilometers ver, richting Centraal-Europa. Het niet EU-land Servië is een belangrijk aanvoergebied. Een van de belangrijkste afnemers van graan is Egypte. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden