Inside: Granen & Grondstof

Tarwe op zand staat volledig te verdrogen

22 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

De Zuid-Franse boeren zijn al begonnen met de tarweoogst, de eerste Duitse tarwetelers maken zich op voor dit weekend en in Nederland is de eerste wintergerst er al af. De tarwe gaat ondertussen hard en de hitte kost kilo's.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse tarwepercelen zagen er een hele tijd goed uit, maar de hitte verandert de condities. "Vooral op zandgronden vindt er een sterke verdroging plaatst", signaleert Guido Schriever van Agro-Sud in Riemst dat als werkgebied Midden- en Zuid-Limberg, Haspengouw en een stukje Rijnland (DE) heeft.

"Hier in het zuiden van het land leiden de hoge temperaturen tot het geel worden van tarwe. Het verdroogt volledig. Ik verwacht dat er over 3 weken geoogst kan worden. Er zal dan ook veel meer binnenkomen, dan andere jaren om die tijd. Meestal krijgen wij 70% midden augustus binnen, nu bereiken we dat percentage al tussen midden en eind juli." Schriever gaat uit van een behoorlijke opbrengstdaling in tarwe.

50

kilo

per hectare minimaal aan opbrengstverlies

Afrijping verloopt hard
Voor het zuidwesten van het land verwacht Alex de Feijter, van Feijter Granen in Sas van Gent, dat de tarweoogst iets vroeger start. "Ik schat dat de eerste tarwe over 2 à 3 weken wordt gedorst. Naar het zich laat aanzien, ziet het gewas er goed uit, maar de hitte kost wel kilo’s. De goede percelen zitten goed qua opbrengst en kwaliteit, maar tarwe op zand kost deze hitte 50 tot 200 kilo per hectare aan opbrengst. Deze gewassen verbranden meer dan ze afrijpen. Dat kost elke dag kilo’s. De hitte heeft in tarwe meer impact dan het vochttekort."

De laatste week ging het enorm hard in de tarwegewassen. "Waarschijnlijk is het afrijpen iets te hard gegaan", meent manager afzet Aart den Bakker van Agrifirm. Vorig jaar leidde een gebrek aan zonlicht tot een lage opbrengst. Met dat in het achterhoofd is het vertrekpunt dit jaar beter. "Er stond ook een goed gewas te groeien. Er was weinig mis mee. Op klei is nog steeds niet veel aan de hand, maar op zandgronden gaat het heel hard de verkeerde kant op. Gewassen staan te verdrogen en dat geeft zorgen over de opbrengst. Bij brouwgerst kan dat de kwaliteit schaden."

Op zandgronden gaat het hard de verkeerde kant op

Langer uitrijdseizoen voor mest
Toch houdt Den Bakker een slag om de arm. "Het is spannend, maar ik hoor wisselende berichten. Hoe de opbrengst uitpakt, weet je pas als er meerdere partijen binnen zijn." De Agrifirm-man gaat ervan uit de tarweoogst eerder begint, namelijk eind juli. De eerste wintergerst komt donderdag 22 juni binnen bij Agrifirm. "De hoge temperaren zullen de tarweoogst in het Zuiden sterk naar voren trekken." Voor het Oldambt zal de start van de tarweoogst niet gek veel eerder op gang komen, maar op dit moment gaat het in koolzaad en wintergerst wel heel hard.

Een garantie is het echter niet; het weer kan altijd omslaan. Een ander gevolg van de rappe oogstvoortgang, is dat het uitrijdseizoen voor mest wordt verlengd. Voorgaande jaren kreeg de sector verlenging tot aan september, maar dat is dit jaar niet nodig. Als er op tijd kan worden begonnen, komt die mest er wel in. Mogelijk gaan we de winter in met lege mestkelders, wat dan weer leidt tot een daling van de ophaalbijdragen.

In Nieuwerkerk (ZL) heeft Jos op 't Hof 10 dagen eerder dan normaal graszaad gedorsd. De opbrengst is matig, maar de kwaliteit is prima.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden