Inside: Granen & Grondstof

Wasde-rapport drukt verhoging de kop in

13 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Het meest recente Wasde rapport, opgesteld door het Amerikaanse ministerie voor landbouw USDA, heeft weinig nieuws in petto om de graanprijzen in het zadel te helpen. Toch liggen er ook kansen, maar wanneer doen deze zich voor?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl de oogst van korrelmaïs en soja gestaag vordert in de Verenigde Staten, wordt ook steeds duidelijker hoe de oogst uit gaat pakken. Blijft de maïsoogst op het huidige hoge opbrengstniveau staan, dan komt de mondiale eindvoorraad boven de 200 miljoen ton uit. Dat geeft druk op de prijs.

Het USDA verhoogt de opbrengst per hectare in de oktoberrapportage. De totale oogst groeit niet mee, omdat de afname naar verwachting ook toeneemt. Met name in het voersegment. Lagere opbrengsten in Rusland en Oekraïne worden gecompenseerd door verhogingen elders.

600

duizend

ton minder soja wereldwijd

Minder soja wereldwijd
Aan de opbrengst van soja in de Verenigde Staten wordt niet veel gesleuteld. De totale oppervlakte stijgt wel met 283.000 hectare. De eindvoorraad soja is met 45 miljoen bushel verlaagd. De sojaoogst komt wereldwijd 600.000 ton lager uit, op 347,9 miljoen ton. Dat is dankzij een kleinere oogst in Rusland en de Oekraïne. De eindvoorraad daalt met 1,5 miljoen ton, tot 96 miljoen ton.

Meer tarwe op mondiale markt
Ook voor de tarwemarkt heeft het USDA ‘bearish’ nieuws. Voor de wereldvoorraad wordt een verhoging van 5 miljoen ton voorspeld. Die komt hiermee uit op dik 268 miljoen ton. De Amerikaanse voorraad stijgt mee met een 3% verhoging. Vooral meer durum tarwe en harde rode zomertarwe is geoogst. De tarweoogst in de EU, India, Rusland en Canada worden door het ministerie allemaal hoger ingeschat. Die in Australië is met 1 miljoen ton verlaagd.

Ogen gericht op Zuid-Amerika
Rabobank noemt de ontwikkeling van een La Niña op het noordelijk halfrond zorgelijk. Vindt dit weersfenomeen plaats, gedurende de herfst en winter, dan krijgt Zuid-Amerika met droge omstandigheden te maken. In Brazilië is het zaaiseizoen al zeer droog van start gegaan. Een aanhoudend droog weertype is ongunstig voor de gewasontwikkeling. In Argentinië is het juist zeer nat geweest. De situatie is daar aan de verbeterende hand, waardoor zaaiwerkzaamheden van start kunnen gaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden