Inside: Granen & Grondstof

VS produceert recordvolume maïs

10 November 2017 - Clarisse van der Woude

Een nagenoeg gelijkblijvend volume tarwe, maar mondiaal meer sojabonen en maïs. Dat zijn de nieuwe cijfers uit het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw over de maand november.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het USDA-rapport meldt weinig over tarwe. De Europese productie is herzien tot een volume van 151,5 miljoen ton. De Russische productie is op 83 miljoen ton gezet. De Australische productieschatting is niet verlaagd (21,5 miljoen ton), maar er wordt wel meer verwacht van Amerikaanse exportkansen. De wereldwijde graanvoorraad wordt einde verkoopseizoen geschat op 267,53 miljoen ton tegenover 268,13 miljoen ton vorige maand.

USDA-rapport leidt direct tot rode cijfers in soja en maïs

Sojabonen: Brazilië plust
Voor maïs en sojabonen pakt het rapport negatiever uit. Dit vanwege hoge opbrengsten. Voor soja is de Amerikaanse opbrengst licht teruggelopen, ten opzichte van vorige maand; de eindvoorraden komen uit op 425 miljoen bushels. Wereldwijd stegen de eindvoorraden met 1,85 miljoen ton naar 97,9 miljoen ton, grotendeels veroorzaakt door een plus van 1 miljoen ton in de Braziliaanse productie. Dit resulteerde voor soja donderdag in een lager slot op de CBoT. Goede exportcijfers van soja konden hier niets aan veranderen.

Maïs: de grote verrassing  
Ook maïs had het donderdag op de beurs donderdag moeilijk na publicatie van de WASDE-cijfers. De hectare-opbrengsten komen uit op recordhoogte, waarmee ook de Amerikaanse eindvoorraden voor 2017/2018 met 147 miljoen bushels stijgen naar 2.487 miljard bushels. Een verrassing voor de markt.

Ook mondiaal gaat het USDA uit van een toename van de eindvoorraden maïs. Rabobank verwacht echter doordat de oogst achterloopt, de kans op bijstelling van de opbrengst naar beneden weer groter wordt. De euro doet het beter dan de dollar. Dit heeft alles te maken met de hogere verwachtingen van de Europese Commissie die uitgaat van groei van 2,2% voor 2017.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden