Inside: Granen & Grondstof

Droogte in Argentinië drijft sojaprijs op

4 Januari 2018 - Sarah Burgers

De koers voor sojabonen op de CBoT in Chicago, zit deze week plots in de lift. De prijsstijging is een reactie op de aanhoudende droogte in Argentinië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachting is dat de sojabonenoogst van seizoen 2017/2018 een stuk lager uitpakt door de droogte in de belangrijke Argentijnse landbouwprovincie Buenos Aires. Schattingen spreken van een oogst ter grootte van 54,5 miljoen ton. Circa 82% van de sojabonen was aan het einde van het afgelopen jaar al ingezaaid.

Of de rest van het geplande areaal nog wordt ingezaaid, hangt af van de conditie van de grond. Doorgaans kan in Argentinië tot begin januari worden ingezaaid. De koers van sojabonen op de CBoT is tijdens de eerste 2 handelsdagen van het nieuwe jaar met $2,94 gestegen tot $352,65 per ton (slotkoers woensdag 3 januari).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Door de droogte in Argentinië zit de sojaprijs (CBoT) weer in de lift.

Aanhoudende droogte
In 2017 werd Argentinië ook al geteisterd door aanhoudende droogteperioden en overstromingen. De droogte in sommige Argentijnse teeltgebieden speelt dus al langer, maar de laatste weken blijft regen helemaal uit. Desondanks is niet de verwachting dat de Argentijnse sojaproductie in 2018 uitloopt op een fiasco. Andere delen van Argentinië hebben namelijk minder last van de droogte.

Belangrijke speler
Argentinië is de derde grootste producent van soja en daarnaast een belangrijke exporteur. Een groot deel van de Argentijnse export gaat naar Europese landen. Ruim een kwart van de Nederlandse import van sojabonen komt uit Argentinië. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden