Inside: Granen & Grondstof

Brazilië opnieuw op weg naar sojarecord

8 Januari 2018 - Niels van der Boom

Naar verwachting oogsten de Braziliaanse boeren dit seizoen de op 1 na grootste hoeveelheid sojabonen in de historie van het land. Dat verwacht Reuters. De weersomstandigheden zijn gunstig, waardoor de gewassen goed zijn gegroeid. Ook het areaal vestigt een record. De markt kan hierdoor putten uit torenhoge voorraden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van sojabonen in Brazilië voor seizoen 2017/2018 is net begonnen. Naar verwachting bedraagt de totale oogst meer dan 110 miljoen ton, schrijft Reuters. Is dit daadwerkelijk het geval, dan vestigt het land het op 1 na beste resultaat in de geschiedenis.

110

miljoen ton

soja oogst Brazilië dit seizoen

Pril record
Het oude record is jong en stamt uit het vorige seizoen. Toen werd 114 miljoen ton soja geoogst, tegenover een geschatte 110,19 miljoen ton nu. De vorige peiling van Reuters kwam 660.000 ton lager uit.

De totale ingezaaide oppervlakte bereikt dit seizoen wel een record en komt neer op 34,9 miljoen hectare. Dat is gebaseerd op schattingen en historische gegevens. Alle prognoses zijn positief over de oogst in Brazilië. Het land is de grootste exporteur van het oliehoudende zaad ter wereld.

Latere oogst
De zaaiwerkzaamheden begonnen in september, maar door droogte kon in oktober pas echt goed worden begonnen met de inzaai. Hierdoor verloopt de oogst waarschijnlijk iets trager dan normaal. Volgens analisten staan de gewassen er momenteel gemiddeld goed op. De regen heeft verlichting gebracht na een lange droogteperiode. Die heeft niet voor permanente opbrengstderving gezorgd. Tot de derde week van januari staat nog eens 100 millimeter op het programma, die de opbrengst verder kan laten stijgen.

Minder maïs
Veel boeren zaaien na de soja direct korrelmaïs in. Naar verwachting komt dit areaal lager uit dan vorig seizoen. De prijzen temperen de animo naar dit product. Geschat wordt dat de totale oppervlakte met 11% daalt, tot 4,88 miljoen hectare. Dit betekent een productiedaling van 17% tot 25,27 miljoen ton.

De gemiddelde maïsprijs zal naar verwachting stijgen

Een kleiner areaal heeft als voordeel dat de prijzen iets hoger eindigen. Naar verwachting gemiddeld tussen de 31 en 32,9 reaal per baal, omgerekend $9,58 dollar. Vorig seizoen bedroeg de gemiddelde maïsprijs 30 reaal per zak.

Termijnmarkt houdt stand
Ondanks het nieuws heeft de koers van sojabonen op de CBoT in Chicago zijn positie iets weten uit te bouwen. De koers sloot vrijdag 5 januari op $353,29 per ton, een plus van $2,39 dollar per ton. De notering van maïs blijft stabiel rond $138 per ton. Een gunstige dollarkoers zorgt ervoor dat de Verenigde Staten meer exportkansen hebben. Desondanks lag de weekexport in de eerste week van 2018 op een laag niveau. Het vakantieseizoen heeft daar vooral mee te maken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden