Inside: Granen & Grondstof

Graanexport valt wereldwijd tegen

17 Januari 2018 - Niels van der Boom

De graanexport in de Verenigde Staten (VS), Oekraïne en Europa valt tegen. Ook Australië lijkt minder uit te kunnen voeren. Echter, dit geldt niet voor Rusland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral de export van tarwe vanuit de VS viel in de afgelopen periode op. Er was hoop voor een hoger exportcijfer, maar in werkelijkheid valt deze tegen. In week 2 werd een bescheiden 131.000 ton tarwe geëxporteerd. Het seizoentotaal komt daarmee op 19,5 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan in dezelfde periode vorig seizoen.

Minder tarwe in Oekraïne
Vanuit Oekraïne komt een soortgelijk geluid. Hier zorgen vooral logistieke problemen voor een lager exportniveau, die 600.000 ton onder het volume van dezelfde periode in 2016 ligt. Het exportcijfer voor seizoen 2017/2018 komt uit op 11,4 miljoen ton.

25,1

miljoen ton

bedraagt de tarweoogst voor Oekraïne in 2018

Verschillende analisten verwachten dat Oekraïne komend seizoen minder tarwe gaat oogsten, ondanks een stijgend areaal en positieve weersomstandigheden. Deze verwachting is gebaseerd op de slechte staat van het tarweareaal, die 1 miljoen hectare bedraagt. Analisten rekenen met een totale oogst van 25,1 miljoen ton.

Vorst in VS uit de lucht
In Rusland ligt de situatie anders. Hier is voldoende sneeuw gevallen om het graan te beschermen en van vocht te voorzien. Dit maakt dat analisten een goede tarweoogst verwachten. De extreme poolkou, die de VS en Canada in zijn greep hield, is over zijn hoogtepunt heen.

Op dit moment worden geen grote naweeën verwacht. Echter, neerslag van betekenis blijft gewenst om de beschikbare voorraad bodemvocht te verhogen. Australië gaat ondertussen gebukt onder extreem hoge temperaturen. Insiders verwachten dat dit de graanoogst nadelig beïnvloedt.

Nederland en Europa
Nederlandse akkerbouwers zijn volop bezig om hun percelen te fatsoeneren. In de afgelopen weken moesten er nog suikerbieten en peen worden gerooid. Op deze percelen is het niet mogelijk geweest om wintertarwe te zaaien. Hierdoor moet soms worden uitgeweken naar een ander gewas. Welk effect dit heeft op de uiteindelijke oogst, wordt dit voorjaar duidelijk.

In de periode tussen 3 en 9 januari werd ruim 540.000 ton graan uitgevoerd vanuit de Europese Unie (EU). Het volume beslaat 356.363 ton zachte tarwe en 59.708 ton gerst. In dezelfde periode werd goed 484.000 ton graan ingevoerd. Het gaat voornamelijk om maïs: 396.000 ton. Op basis van gegevens uit het douanesysteem is de EU een netto-exporteur van 5,7 miljoen ton voor seizoen 2017/2018. Vorig seizoen was dit 11,9 miljoen ton.

Graanhandelaren hebben veel belangstelling getoond voor de maïs en het tarwetariefquota van €0 per ton. Het Oekraïense tarwequota van 970.000 ton werd 37 maal overvraagd en die van maïs zelfs 57 maal. Voor de tariefquota die volledig zijn benut, bestaat er dit kalenderjaar geen mogelijkheid meer voor het indienen van een aanvraag.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden