Inside: Granen & Grondstof

Verliest maïs zijn plek aan soja?

23 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

Voor het eerst in 35 jaar zal het soja-areaal in de Verenigde Staten (VS) waarschijnlijk groter zijn dan het maïsareaal. Er wordt komend jaar een record van ruim 36 miljoen hectare sojabonen verwacht. Daarentegen wordt verwacht dat er minder hectares maïs gezet gaan worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook vorig jaar werd al verwacht dat het soja-areaal het maïsareaal zou overstijgen. Dit viel uiteindelijk tegen omdat het weer positiever uitpakte voor maïs, dan voor soja. Komend jaar is dat waarschijnlijk anders. Droogte speelt daarbij een belangrijke rol. Ook voor dit seizoen is namelijk de verwachting dat het droog zal zijn. Maïs is minder goed bestand tegen de droogte, waardoor de voorkeur van veel telers uitgaat naar soja.

Gestimuleerd door betere prijzen
Ook de momenteel hoge prijzen voor soja zorgen ervoor dat telers eerder voor dit product kiezen. De prijzen op de sojacontracten liggen op het moment circa 2,5 maal hoger, dan de prijzen op de maïscontracten. Dat is echter niet voor het eerst, want al 5 jaar lang zijn de financiële opbrengsten van soja beter.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De koersen van sojabonen en maïs liggen ver uit elkaar.

Een teler uit de VS verwoordt het kort maar krachtig: "Met maïs kan ik de rekeningen niet betalen." Hij is ongerust over de droogte en verwacht komend jaar meerdere problemen met het zaaien van de gewassen.

Regen Argentinië
De sojabonenprijs zit al langere tijd in de lift. Woensdag 21 februari werd de stijgende lijn even doorbroken en sloot de CBoT in Chicago iets lager ($379,19 per ton). Dit had te maken met de verwachte regenval in Argentinië. De vraag is in hoeverre dit verlichting kan brengen voor de sojagewassen. Het is inmiddels namelijk al 4 maanden droog in het land.

Wilt u meer grafieken zien? Bezoek dan onze database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden