Ook China dreigt met heffing

EU wil Trump raken met heffing op maïs

7 Maart 2018 - Wouter Baan - 4 reacties

De handelsoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten (VS) is een stap dichterbij nu Gary Cohn, de adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is opgestapt. Hij is fel tegenstander van verhoogde importtarieven. Europa dreigt ondertussen met represailles; waaronder een fikse importheffing op maïs.

De aanleiding is het feit dat Trump de Amerikaanse staalindustrie in bescherming wil nemen door importtarieven op staal (25%) en aluminium (10%) in te voeren. Gary Cohn, een van Trumps belangrijkste adviseurs, is het niet eens met de heffingen en heeft daarom zijn ontslag ingediend. Trump zegt voet bij stuk te houden, omdat zijn kiezers op hem rekenen.   

Gerichte tegenmaatregelen
De Europese Unie (EU) dreigt met tegenmaatregelen als Trump zijn plannen tot uitvoer brengt. Zo heeft Bloomberg een lijstje in handen waaruit blijkt dat Amerikaans staal, kleding, motoren (Harley Davidson) en diverse fruitsoorten met 25% belast gaan worden. Ook maïs en soja worden genoemd. Naar verluidt komt Nederland in zwaar weer te zitten als het tot een handelsoorlog komt. Dit omdat Nederland relatief veel wereldhandel doet en doorvoert.

De tegenmaatregelen zijn niet zomaar bedacht. Volgens Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator bij BNR Nieuwsradio, moeten ze Trumps kiezers in de portemonnee treffen. Dat kan mede door een importheffing op maïs en soja. Met een jaarlijkse export van 52 miljoen ton maïs is de VS de grootste maïsexporteur ter wereld. De EU is de tweede grootste maïsimporteur, met een volume van 16,2 miljoen. Als reactie op de Europese maatregelen dreigt Trump met importheffingen op Europese auto’s.

Ook Canada en China dreigen
De importheffingen op staal en aluminium raken ook de Chinese en Canadese staalindustrie. Ook zij dreigen met sancties. Zo worden importheffingen op Amerikaans rundvee- en varkensvlees genoemd. Beide landen behoren tot de grootste afnemers van Amerikaans vlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
down under 7 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10877787/eu-wil-trump-raken-met-heffing-op-mais][/url]
Hoe komt men van een Win-Win situatie tot een Verlies-Verlies situatie?
Jos van den Dries 7 Maart 2018
Onzin, hier gaat geen enkele dreiging van uit, de EU importeert helemaal geen mais uit de USA, vanwege de GMO problematiek met toelatingen van niet geregistreerde GMO varianten . Gaat wellicht ook nooit meer veranderen .
Abonnee
napoleon 7 Maart 2018
Invoer EU mais rond de 16 milj ton per jaar...
Wel grappig, er lag een importheffing op mais van augustus 2017 ( 5 euro per ton), en Brussel heeft die gisteren pas afgeschaft....
Politiek, politiek, politiek.......
Karel BRUS 7 Maart 2018
De invoerheffing voor maïs wordt berekend op basis van de prijzen in de VS en vracht naar Rotterdam.
Door de droogte in Argentinië zijn de noteringen in Chicago opgelopen en ook de FOB-premie en vracht is hoger.
Dit is de enige reden dat de heffing nu op "0" staat.
De EU voert de maïs voornamelijk vanuit de Zwarte Zee, lagere vrachten, kortere vervoerperiodes en lagere prijzen.
De VS is voor de EU geen factor meer voor maïs.
Fred 16 Maart 2018
Voor de volledigheid; in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2017 werd 7,9 miljoen ton mais ingevoerd door de EU. Brazilie is de grootste leverancier met 4,2 m/ton gevolgd door Oekraine met 2,4 m/ton ton en de Verenigde Staten met 421.000 ton. Voor meer informative, zie de Commissie site => https://ec.europa.eu/agriculture/cereals_en.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden