Inside: Granen & Grondstof

Week 11: invloed van verwachte vorst klein

16 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Het feit dat er opnieuw vorst aankomt, zal weinig invloed hebben op de graanprijzen in West-Europa. Daarentegen is de droogte in de Verenigde Staten (VS) in sommige staten zo erg geworden dat er noodverklaringen zijn afgegeven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De CBoT in Chicago wordt voornamelijk beïnvloed door de droogte. Zo werd in Kansas, waar veel tarwe verbouwd wordt, een officiële noodverklaring afgegeven. Met die verklaring hebben boeren toestemming om water uit bijvoorbeeld visvijvers te gebruiken. "De gewassen zullen uiteraard schade lijden, zelfs al het vanaf nu voortdurend zou regenen", aldus een boer uit Kansas.

Blokkade voor langdurige opleving
De voortdurende bevestiging van de hoge wereldwijde graanvoorraden blokkeren een langdurige opleving van de graanprijzen. Daarnaast heeft Europa ook veel last van het exportgeweld van de Russen. Het aanbod van goedkoop graan blijft maar komen, ondanks dat ook in die regio's de winter nog lang niet voorbij is.

Deze factoren zorgden ervoor dat de notering van maaltarwe op de Matif in Parijs tussen de €157 en €165 per ton beweegt (levering maart). De meeste signalen lijken verwerkt te zijn in de markt en grote wisselingen worden dan ook niet verwacht.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Na de koerswisselingen zijn de meeste factoren inmiddels vertaald in de notering.

Areaal en opbrengstprognoses
Coceral, de Europese vereniging van graanhandelaren, verwacht voor 2018 een Europese graanoogst van 302,5 miljoen ton. Dat is iets meer dan de 299,9 miljoen ton van afgelopen seizoen. Dit ondanks een areaaldaling van 306.000 hectare tot 55,5 miljoen hectare.

Voor Nederland wordt een stijging van het graanareaal verwacht, waarmee deze met 13.000 hectare stijgt tot 186.000 hectare. Coceral verwacht in Nederland een oogst van 1,623 miljoen ton. Dit is onderverdeeld in 1,08 miljoen ton tarwe, 374.000 ton gerst, 150.000 ton maïs en 150.000 ton rogge.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden