Inside: Granen & Grondstof

Sneeuw VS vertraagt inzaai granen

20 April 2018 - Anne Jan Doorn

Waar in Nederland het voorjaar is losgebarsten, sneeuwt het in de Verenigde Staten. Ook is de matige graanexport vanuit de Europese Unie van invloed op de granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Verenigde Staten lijkt het meer kerst dan voorjaar. Als gevolg van sneeuwval is er flinke vertraging opgelopen met het zaaien. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de maand april de koudste sinds 1950 in de belangrijke graangebieden van de VS. Er valt op dit moment zelfs sneeuw in bijvoorbeeld Iowa, Ohio en North en South Dakota. In andere staten speelt droogte juist een grote rol. Boeren moeten dus geduld hebben met het zaaien van maïs en tarwe.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Hoewel ook in de EU de vertraging is opgelopen met het zaaien van de graangewassen heeft dat naar alle waarschijnlijkheid geen invloed op de opbrengsten. Ook in andere gebieden loopt het zaaien achter, in Oekraïne zijn de werkzaamheden 48% achter op vorig jaar.

Verwachtingen
De verwachting van de Europese granenprijs voor het komende seizoen, is een lage startprijs. Dit doordat de export slecht draait. De consumptie in de Europese Unie neemt toe, maar dit is niet genoeg om de toename van de eindvoorraad te remmen.

Dat blijkt uit de exportgegevens uit Brussel. In de periode van 11 tot en met 17 april is er ruim 536.000 ton graan geëxporteerd, waarvan 373.000 ton zachte tarwe. Het invloedrijke analistenbureau Strategie Grains heeft opnieuw de verwachtingen over de export van zachte tarwe dit seizoen verlaagd, met 900.000 ton naar 20.3 miljoen ton. De zesde verlaging op rij.

Slechte export 
De EU is op basis van de huidige gegevens een netto exporteur van 5,9 miljoen ton graan, ten opzichte van 16,8 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen. Oorzaak is de sterke competitie van Rusland met het grote aanbod van relatief goedkope tarwe.

De tarweprijs in de VS daalde afgelopen week door berichten van regen in de belangrijke tarweregio’s van de VS. Maar stijgt inmiddels weer doordat de regen tegenvalt en de gewassen er slecht bij staan.  

Regen deed de tarwe notering op de CBoT in Chicago dalen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden