Inside: Granen & Grondstof

USDA voorziet forse daling maïsvoorraad

11 Mei 2018 - Wouter Baan

Zowel tarwe, maïs als soja stevent af op lagere eindvoorraden. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) schat de wereldwijde eindvoorraden voor graan (seizoen 2018/2019) in op 594,46 miljoen ton. Dat is een daling van 42 miljoen ton.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de tarwevoorraden teruglopen, gaat het USDA er in het WASDE-rapport vanuit dat de tarweoogst in de Verenigde Staten (VS) stijgt. Deze wordt geraamd op 1,821 miljoen bushels, een plus van 5% vergeleken met vorig jaar. De groei is een gevolg van de uitbreiding van het areaal en licht hogere opbrengsten per hectare. De wintertarweoogst laat echter juist een flinke daling zien.

Dit komt door droogte in productiestaten als Kansas, Oklahoma en Texas. De oogst krimpt met 6% en komt uit 1,19 miljoen bushels. Dit is de laagste opbrengst in meer dan 10 jaar tijd.

35

miljoen ton

minder maïs in eindvoorraad

Ook minder maïs en soja
In dit rapport laat het USDA zich voor het eerst uit over de eindvoorraden voor seizoen 2018/2019. De wereldwijde eindvoorraden voor tarwe (2018/2019) worden ingeschat op 264 miljoen ton, een daling van 6 miljoen ton. De wereldwijde tarweproductie daalt met 10,6 miljoen tot 747,8 miljoen ton, terwijl het verbruik met 10,1 miljoen stijgt tot 753,9 miljoen ton.

Ook de eindvoorraden van maïs laten een fikse daling zien. Het USDA voorziet een krimp van maar liefst 35 miljoen tot 159 miljoen ton. Dit als gevolg van meer verbruik. Ondanks een tegenvallende Argentijnse sojaoogst gaat het USDA uit van een stijgende productie (+17 miljoen tot 354 miljoen ton). Toch gaan de eindvoorraden naar verluidt terug. Het USDA voorziet een daling van circa 5 miljoen ton tot 86,70 miljoen.

'Bullish' zet door
De verwachte eindvoorraden zijn vaak bepalend voor de markt. Nu deze inleveren is de verwachting dat de stemming 'bullish' van toepassing blijft; oftewel stijgende prijzen. Daarbij blijven de weersomstandigheden, in de diverse productiegebieden, de komende tijd invloed uitoefenen. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden