Inside Granen & Grondstof

Granenpool CAV Agrotheek scoort met gerst

11 Juni 2018 - Niels van der Boom

Voor de prijzen van tarwe stegen, had toeleverancier CAV Agrotheek uit Wieringerwerf (Noord-Holland) zijn granenpool voor oogst 2017 reeds afgerond. Voor de levering van voer- en brouwgerst weet de collecteur een goede prijs neer te zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenpool van CAV Agrotheek liep tot en met maandag 30 april. "Doordat de graanprijzen tussen augustus 2017 en april 2018 weinig fluctueerden, is er een vrij stabiele uitbetaling gerealiseerd", legt algemeen directeur Jeroen de Schutter uit. "Pas in mei is de graanprijs serieus gaan stijgen. Dit effect zit niet in de poolprijs."

10

euro

per ton ligt de prijs van zomergerst hoger

Hogere gerstprijs
De netto-uitbetaalprijs over oogst 2017 bedraagt €150 per ton. Dat is €3 onder het resultaat van oogst 2016 en vergelijkbaar met de resultaten van de andere granenpools. De netto-uitbetaalprijs voor voergerst bedraagt €140 per ton en die van het zomergerstras Quench €163 per ton. Vorig jaar was dat respectievelijk €133 en €153 per ton, relatief gezien een flink verschil. De lagere transportkosten, als gevolg van de lokale afzet, en de goede brouwgerstmarkt zijn hier (volgens De Schutter) de oorzaken van.

In toenemende mate zet CAV Agrotheek tarwe en voergerst lokaal af bij (pluim)veehouders; op Texel wordt redelijk veel zomergerst geteeld. "Akkerbouwers besteden hier veel zorg aan, waardoor de kwaliteit erg goed is. Die gerst proberen we dan ook aan mouterijen te verkopen. Geen eenvoudige business, maar wanneer je aan alle premies voldoet, kan het een mooie premie opleveren."

Geen droogkosten
De uitbetaalprijzen zijn gebaseerd op graan dat bij CAV Agrotheek in opslag lag. De opslagkosten zijn hier reeds in verwerkt. Het bedrijf rekent tot een vochtpercentage van 17% geen droogkosten en brengt geen mindering aan in de uitbetaalprijs. "Veel telers kiezen ervoor om hun graan tegen de dagprijs te verkopen", weet De Schutter. "Daarnaast valt op te merken dat het areaal in ons werkgebied krimpt, waardoor het totale gecollecteerde volume afneemt. De omvang is met 6.000 ton tarwe en 300 ton gerst zeer gering."

Dit seizoen is het areaal stabiel gebleven. Wel is er minder wintergraan uitgezaaid en meer zomertarwe- en zomergerst. De populariteit van wintergerst neemt toe, omdat het vroeg oogstrijp is. "Dit is positief voor de deadline om organische mest uit te rijden en een groenbemester te zaaien. Het nadeel is dat je wel vroeg moet kunnen zaaien in september. Met tarwe is later in het jaar beter te sturen op rassenkeuze en valt een hoge opbrengst te behalen."

Hoge opbrengsten
Nagenoeg al het binnengebrachte graan is onder goede omstandigheden geoogst. Ook de kwaliteit is goed met hectolitergewichten tussen 74 en 75 en voor gerst is dat 63 à 64. De Schutter noemt dat goed, maar niet extreem goed. "De wintertarwe staat er goed op. De bloeiperiode is droog verlopen, waardoor we hoge opbrengsten van boven de 10 ton verwachten. Droogteschade is geen issue. Voor de zomergranen is dit een ander verhaal. Hier verwachten we maximaal 7 tot 7,5 ton per hectare. Het te collecteren volume neemt daardoor hoogstwaarschijnlijk licht af."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden