Inside Granen & Grondstof

Graanproductie gaat sterker dalen dan verwacht

3 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De wereldwijde graanproductie verwachtingen worden door het International Grains Council (IGC) opnieuw verlaagd. Met name de tarwevoorraad wordt lager ingeschat.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het IGC verwacht dat de wereldwijde tarweproductie in oogstjaar 2018/2019 op 737 miljoen ton gaat uitkomen. Dat is een daling van 5 miljoen ton, ten opzichte van de vorige prognose. Het IGC heeft de verwachting neerwaarts bijgesteld, omdat de gewassen in Rusland (en in de Europese Unie) in slechte conditie verkeren. Naar verwachting zal dit ertoe leiden dat de tarwevoorraden volgend jaar voor het eerst in 6 jaar tijd dalen.

Graanproductie daalt
Ook in Frankrijk is de verwachting voor de tarweoogst neerwaarts bijgesteld door het Franse ‘Strategie Grains’. De Franse tarweoogst voor 2018 is dan ook met 4 miljoen ton verlaagd. Dat is een daling van 10%, ten opzichte van de eerdere prognose. Met die daling zou de totale tarweproductie in Frankrijk naar verwachting uitkomen op 33 miljoen ton.

De totale productie van graan wordt voor oogstjaar 2018/2019 circa 12 miljoen ton lager ingeschat. In combinatie met de grote consumptie zullen de eindvoorraden 54 miljoen ton lager uitvallen dan in oogstjaar 2017/2018. Dit zorgt er tevens voor dat (naar verwachting) de laagste graanopbrengsten in 3 jaar tijd gehaald zullen worden.

Minder maïs
Ook de maïsproductie wordt lager ingeschat, voornamelijk door droogte in Brazilië en Rusland. Het IGC verwacht dat de eindvoorraden in oogstjaar 2018/2019 zo’n 44 miljoen ton lager uitvallen dan vorig jaar. Dit heeft ook te maken met een wereldwijd kleiner maïsareaal.

Alleen de sojabonenvoorraden worden iets hoger ingeschat. De productie valt naar verwachting 2 miljoen ton hoger uit, ten opzichte van het rapport van eind mei. Het betekent dat er in oogstjaar 2018/2019 een record van 358 miljoen ton verwacht wordt. Dit heeft onder meer te maken met de goede ontwikkeling van de sojagewassen in de Verenigde Staten en Brazilië.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden