Inside Granen & Grondstof

Tarwe- en maïsprijzen dalen, ondanks droogte

11 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De tarwe- en maïsprijzen laten een dalende trend zien op de Europese en internationale beurzen. Daarentegen is de notering voor sojabonen eindelijk gestabiliseerd en is de graanoogst in volle gang. Ook worden de oogstprognoses in overvloed gepubliceerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maïs- en tarwenoteringen zijn sinds het begin van deze week dalende, zowel op de Matif in Parijs als op de CBoT in Chicago. Behalve dat de zwakkere dollar en vastere euro de stemming niet hielpen, heeft de daling voornamelijk te maken met de goede condities van de tarwe en maïs in de Verenigde Staten (VS).

In Europa is de situatie minder rooskleuring, wat vooral veroorzaakt wordt door droogte in de belangrijke productiegebieden. Dat is ook terug te zien in het recent gepubliceerde rapport van de Europese Commissie (EC) over situatie van afgelopen seizoen en de verwachtingen voor het komende seizoen.

Lagere granenopbrengsten
Volgens de EC kwam de graanoogst over seizoen 2017/2018 uit op 307,1 miljoen ton, wat bijna 1% meer is dan het 5-jarig gemiddeld. Dit is opvallend, omdat er een daling in het areaal zichtbaar was. De EC verwacht daarnaast dat de graanproductie dit seizoen niet zo groot zal zijn, wegens de minder goede weersomstandigheden. Volgens de EC zal de productie in de Europese Unie (EU) met 2,5% dalen.

3

procent

dalen de opbrengsten van zachte tarwe

De EC verwacht tevens dat de tarweopbrengst in de Baltische staten, Finland, Zweden en Duitsland met 3% tot 5% zullen dalen. Daarbij verwacht de Commissie een daling van 1% in Frankrijk, ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Ook zal de oogst in Roemenië en Bulgarije vermoedelijk gaan tegenvallen.

Door het bovenstaande, tezamen met de verwachte lagere opbrengsten in Rusland en Oekraïne, zullen de opbrengsten op het Europese continent lager uitvallen. Voor het komende seizoen verwacht de EC dat de opbrengsten van zachte tarwe met 3% gaan dalen tot 138 miljoen ton (ten opzichte van vorig jaar).

Europa kampt overigens ook met een behoorlijke tarwevoorraad, omdat de export te wensen overlaat. Ook de opbrengsten van vorig jaar dragen bij aan de grote voorraden. Uit het rapport van de EC blijkt dat de oogst van zachte tarwe afgelopen jaar op 141,8 miljoen ton uitkwam, ruim boven het 5-jarig gemiddelde. Met name de productie in Frankrijk en Roemenië steeg sterk, respectievelijk met 33% en 17%.

Dalende maïsnoteringen
Ook de maïsnoteringen zijn dalende; op de Matif wordt momenteel rond de €170 per ton genoteerd. Op de CBoT wordt de daling in de maïsnoteringen veroorzaakt door de verwachtingen voor het weer (hitte neemt af), en dat heeft effect op de kritieke bestuivingsfase. In de VS zijn de huidige weersomstandigheden juist erg goed voor de maïs, waardoor er goede verwachtingen zijn voor de opbrengsten.

Echter, in Europa staan de gewassen er veel minder goed bij, zo meldt de EC. De belangrijke maïsgebieden (Scandinavië, de staten rondom de Oostzee, Duitsland en een aantal centrale lidstaten) hebben namelijk te maken met hoge temperaturen en een gebrek aan regen.

Sojaprijs stabiliseert 
Daarentegen is de prijs voor sojabonen juist iets gestabiliseerd, maar dan wel op een laag niveau. Op de CBoT beweegt de notering momenteel rond de $266 per ton. Volgens de EC stijgt de productie in de EU wel erg snel, wat neerkomt op een productie die maar liefst 45% hoger ligt dan vorig jaar. Dat maakt dat de import afgelopen seizoen lager lag dan in eerdere jaren.

De verwachting voor het komende seizoen is vooral dat het areaal sojabonen in de EU zal afnemen. Toch verwacht de EC dat de sojaproductie met 5% zal toenemen tot 2,8 miljoen ton.Een dalende tarwenotering, ondanks zorgen over droogte in het gewas.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden