Inside Granen & Grondstof

Europees voergraan is dit jaar schaars goed

15 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Lagere opbrengsten van tarwe, korrelmaïs en gerst zorgen in de Europese Unie (EU) voor een krappe situatie op de markt voor de voergrondstoffen. De wereldmarkt moet Europese landen daarom voorzien van voldoende granen. Is er wereldwijd wel voldoende beschikbaar of gaan de prijzen verder omhoog?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Exact 1 week na de prijsrally van tarwe op de Matif, toen het septembercontract op €216,25 per ton sloot, wist de Parijse beurs de daling te stabiliseren. Het slot kwam €0,75 hoger uit op €205,50. Ook maïs wist een kleine stijging te maken en eindigde €1 hoger op €186,25. Op de Amerikaanse beurs CBoT noteerden de koersen voor tarwe, maïs en soja eveneens hoger. In de Verenigde Staten (VS) wordt dan ook gesproken van 'Turnaround Tuesday' (omdraai-dinsdag).

Bodem verstevigd
De granenmarkt is het 'bearish' nieuws uit het WASDE-rapport te boven. In Europa hielp het nieuws dat de Egyptische overheidstender GASC de dubbele gequoteerde hoeveelheid tarwe heeft gekocht ook mee. Daarmee krijgt een bodem van €200 voor tarwe meer steun. Verwachtingen voor de Europese export liggen dit jaar 1,2 miljoen ton lager. De VS heeft de beste kaarten, wat betreft de export. Analisten houden een slag om de arm voor Rusland. De overheid kan ingrijpen wanneer het te veel graan over de landsgrenzen ziet verdwijnen; dat gebeurde eerder bij een slechte oogst.

200

euro

per ton blijft de bodem voor tarwe

Een zwakke euro, waarvan de koers wordt meegesleept door de Turkse lira, is gunstig voor de exportpositie. Het is echter nog maar de vraag hoe wenselijk dit is. Bij een export van 19,8 miljoen ton zachte tarwe bedraagt de eindvoorraad 9,5 miljoen ton. Dat is zeer krap en voor het gebruik in de EU ongewenst. Aangezien ook de oogst van gerst laag uitkomt zijn alle ogen nu op maïs gericht als voergrondstof.

Strategie Grains heeft de verwachting voor het gebruik van maïs in de EU verhoogd met 2,8 miljoen ton tot 61,3 miljoen ton. Naar verwachting wordt er ook meer maïs in het rantsoen opgenomen. Dit betekent dat fors meer import nodig is. Het bureau raamt de import op een record van 19 miljoen ton, wat 1,5 miljoen ton boven het record van seizoen 2017/2018 is. De West- en Centraal-Europese landen nemen meer maïs af uit Oost-Europese landen. 

Duitse import voergraan
Duitsland is gestart met het kopen van tarwe uit Roemenië als voergrondstof. Het land is, na Frankrijk, de grootste exporteur van tarwe in de EU, maar de kleinere graanoogst van dit jaar (-20%) draait de verhoudingen wel om. Duitse handelaren hebben inmiddels 800.000 ton Roemeense voertarwe gekocht. Doorgaans gaat de meeste Roemeense tarwe naar het Midden-Oosten, maar dit jaar biedt de EU hogere prijzen.

Afgelopen seizoen werd circa 30% naar de EU geëxporteerd. Marokko en Turkije zijn niet langer aan de markt, waardoor andere afnemers broodnodig zijn. Ook Spanje is een belangrijke afnemer. Oekraïne merkt vooral dat Europese kopers uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK) meer maïs dan anders afnemen.

In de VS is de stemming omgeslagen. De extreem hoge hectareopbrengst van maïs, die het landbouwministerie USDA prognosticeert, zorgde voor vertwijfeling bij de handelaren. Inmiddels is het omgeslagen in ongeloof. Nieuwe gewastours van het ministerie moeten op korte termijn meer duidelijkheid verschaffen hoe de oogst er echt voor staat.

Beschikbaarheid van soja
Ook soja staat er wereldwijd goed voor. Een eerste prognose voor de Braziliaanse oogst, afkomstig van analistenbureau Celeres, schat in dat het areaal toeneemt van 35,1 naar 36,2 miljoen hectare. Dat levert in theorie een productie van 119,6 miljoen ton, wat 800.000 ton boven vorig seizoen is. Het land ziet een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd als leverancier van China, nu de VS niet langer die positie inneemt.

Amerikaanse sojagewassen staan er geweldig op. De groeifase loopt flink voor op andere jaren. Toch steeg de prijs door een positief geluid voor sojameel. De eerste lading Amerikaanse soja is gearriveerd in China. De koper betaalt $6 miljoen aan invoerheffingen. Koolzaad, belangrijk voor het schroot, blijft stijgen door dalende Europese voorraden en negatieve verwachtingen voor de Canadese oogst.De ontwikkeling van de voergrondstoffen gedurende de afgelopen 3 maanden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden