Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Europese tarweoogst blijft maar dalen

9 Oktober 2018 - Niels van der Boom

De nieuwe cijfers over de Europese tarweoogst voor 2018 zijn opnieuw negatief gecorrigeerd door individuele landen en de Europese Commissie. Daarmee komt de oogst ver onder het 5-jarig gemiddelde uit. Het effect op de prijsvorming is echter gering. Komt hier verandering in?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nieuwe gegevens van de Europese Commissie tonen aan dat de totale Europese graanproductie wordt geschat op 284,3 miljoen ton. Dat is een verlaging van 5% ten opzichte van vorig seizoen en 8% minder dan het 5-jarig gemiddelde.

Het gewas tarwe heeft het meest te lijden gehad, waardoor de verlaging uitkomt op 9% ten opzichte van vorig jaar. De totale tarweproductie in de Europese Unie staat nu op 129 miljoen ton.

9

procent

minder tarwe ten opzichte van 2017

Tarwe en gerst dalen
Het Britse landbouwministerie Defra heeft cijfers gepubliceerd over de graanoogst in het Verenigd Koninkrijk. Die komt 5% onder vorig jaar uit en in vergelijking tot het 5-jarig gemiddelde is dat een afname van 4,7%. Het volume wordt op 14,1 miljoen ton geraamd, tegenover 14,8 miljoen ton gemiddeld. De productie van winter- en zomergerst ligt 8% lager, met een totaal volume van 6,6 miljoen ton (tegenover 7 miljoen ton gemiddeld).

Eigen onderzoek van de Britse belangenbehartiger NFU wijst uit dat de tarweopbrengst op 7,7 ton per hectare uitkomt. Het is voor het eerst in 5 jaar tijd dat dit niveau onder de 8 ton ligt. Een nat voorjaar, gevolgd door de lage droge zomer ligt hieraan ten grondslag.

Prijs stabiel
Het decembercontract op de Matif in Parijs sloot maandag 8 oktober iets hoger (€203 per ton). Met bijna 8.500 omgezette contracten is er slechts weinig handel gedaan. Donderdag 4 oktober werden er nog ruim 28.000 contracten omgezet.

Ook Britse graanhandelaren verwachten niet dat de gepubliceerde cijfers veel invloed gaan hebben op de prijsvorming. De Londense Liffe-notering voor voertarwe (levering november) sloot 8 oktober iets lager op £179,30 per ton, wat omgerekend €203,86 is. Het januaricontract staat op €206,53.

Fysiek volume
De Britse handelaren hadden gerekend met een volume van 13,7 tot 14 miljoen ton. De cijfers van Defra zitten aan de bovenkant van deze range. Wel wordt opgemerkt dat de fysieke positie iets anders is. De opbrengsten worden op 14,5% vochtgehalte gestandaardiseerd, terwijl in werkelijkheid vaak bij veel lagere gehaltes is geoogst. Waar het exacte aantal tonnen op uitkomt is giswerk.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden