Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Amerikaanse graanoogst valt in het water

10 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Door overvloedige regenval in de Verenigde Staten (VS) wordt de soja- en maïsoogst gehinderd. De regio 'Midwest' heeft te maken met de op 2 na natste september sinds 1895. Daarmee liggen ook kwaliteitsproblemen in het verschiet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De 2 natste jaren waren 2016 en 2017, wat betekent dat het al 3 jaar op rij erg nat is. Veel gewassen in de VS (onder meer in Kansas, Missouri, Iowa en Illinois) zijn de afgelopen 2 weken overspoeld met regen. In de afgelopen 14 dagen viel maar liefst 16 keer de normale hoeveelheid neerslag.

Overstromingen
Door de extreme regenval zijn diverse rivieren, zoals de Missouri en de Mississippi (inclusief kleine zijrivieren) overstroomd. Hoewel de neerslag de komende dagen zou moeten stoppen, is de oogst van veel gewassen vertraagd.

De oogst van diverse gewassen liep voor op ander jaren. De maïsoogst was namelijk al voor 34% klaar, terwijl het 5-jarig gemiddelde in deze tijd van het jaar op 26% ligt. De oogst van sojabonen lag op 32%, waar het 5-jarig gemiddelde op 26% uitkomt. Toch is de vaart er nu (met deze neerslag) wel even uit.

Kwaliteitsproblemen
Door de regen is er ook sprake van opbrengstvermindering en problemen met de kwaliteit. Zo zorgt de langdurig natte periode er onder meer voor dat de sojabonen in de hul kiemen. Daarnaast wordt er ook gesproken van kiemende maïs.

Ondanks de tegenvallers met betrekking tot de oogst, dalen de soja- en maïsprijzen op de CBoT in Chicago in rap tempo. Door een ruim aanbod van sojabonen in de VS, staat de markt onder druk. Het grootste deel hiervan moet naar Europa geëxporteerd worden, omdat er door de handelsoorlog niets naar China gaat.

De maïsnotering staat ook op de Matif in Parijs op een fors laag niveau. Met een notering van €173,50 per ton, werd het laagste niveau in 10 weken tijd bereikt.

Tarwemarkt is afwachtend
Terwijl het in de VS erg nat is, heeft het noordelijk halfrond nog steeds te maken met droge weersomstandigheden. De droogte is daar nadelig voor de inzaai van wintertarwe. De tarwemarkt is daarnaast in afwachting van het WASE-rapport, dan donderdag 11 oktober wordt gepresenteerd.

De notering voor tarwe is al sinds augustus vrij stabiel. De markt wordt op het moment in balans gehouden door tegengestelde elementen. Enerzijds heeft Rusland de verwachting voor de graanproductie verhoogd (+1 miljoen ton tot 106 miljoen ton) en anderzijds is de Internationale vraag nog steeds erg sterk.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden