Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Tarweprijzen onder druk, groter areaal verwacht

26 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Tarwenoteringen daalden in de afgelopen week. De tarwenotering op de CBoT bereikte het laagste niveau in 6 weken. Wat deden de granenprijzen in week 43?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet alleen op de CBoT werd met $179 per ton een laag niveau bereikt, ook de tarwenotering op de Matif sloot iets onder de grens van €200 per ton. Dat de CBoT het laagste niveau bereikte komt voornamelijk doordat de export vanuit de VS niet wil vlotten. Dit is identiek voor de situatie in Europa, terwijl in Europa ook nog eens veel tarwe wordt geïmporteerd vanuit de Zwarte Zee regio.

Prognose IGC
Ook de prognoses van het International Grains Council (IGC) zijn een prijsdrukkende factor voor de tarwemarkt. Uit de meest recente publicatie bleek namelijk een verhoging van de wereldtarweproductie voor seizoen 2018/2019 van 717 naar 729 miljoen ton. Het instituut verwacht een uitbreiding van het tarweareaal.

Ook de schattingen van de huidige oogst werden verhoogd voor onder andere Rusland en Oekraïne. De export vanuit Rusland zal naar verwachting toch eerder richting de 40 miljoen ton gaan, dan de 30 tot 35 miljoen ton die eerder verwacht werden.

Maïsprijzen blijvend onder druk
De maïsopbrengsten in 2018/2019 zullen naar verwachting het op een na hoogste ooit zijn verwacht het IGC. De opbrengsten zijn voor dit seizoen iets minder, maar alsnog zijn de opbrengsten met name in de VS en Zuid-Amerika, maar ook in Oekraïne erg goed.

Tegelijkertijd is er minder maïsverbruik doordat de productie van ethanol op een laag niveau ligt. Maïsprijzen blijven daarmee op een stabiel laag niveau. Vastleggen kan zeker met het oog op de hoge tarweprijzen verstandig zijn.

Record soja oogst
De sojanotering op de CBoT staat onder druk door de op gang komende oogst in de VS. Ook blijven de prognoses van de sojaopbrengsten in Zuid-Amerika steeds beter worden. De wereldwijde sojaopbrengst zal recordhoog zijn en de prognose is gestegen met 9% ten opzichte van 2017/2018 volgens het IGC. Daarmee komt de totale productie op bijna 370 miljoen ton. Daarnaast zorgt de Chinese invoerheffing van 25% op soja uit de VS voor een ophoping van soja in de VS, wat de notering in Chicago onder druk zet.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden