Shutterstock

Inside Akkerbouw

Suikerprijs stijgt stevig door lagere opbrengsten

29 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Terwijl de bietenoogst in volle gang is, laat de suikerprijs over de afgelopen maand een stijging van 20% zien. Deze stijging wordt veroorzaakt door lagere opbrengsten. De vraag is of dit ook effect heeft op het suikerbietenareaal van volgend jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland wordt een gemiddelde opbrengst van 68,4 ton per hectare verwacht, wat bijna 20% minder is dan vorig jaar. Hoewel het areaal iets is gestegen (en ook de suikergehaltes hoger liggen) zal de productie van suiker dalen: van 5,2 miljoen ton in 2017 tot 4,4 miljoen ton in 2018.

Minder opbrengsten Nederland
In Nederland verwacht Suiker Unie 13,5 ton suiker per hectare; althans, dat was in oktober de prognose. Het suikergehalte is hoog en behaalde in week 42 een niveau van 17,7%. Het gemiddelde suikergehalte komt over de eerste weken van de campagne uit op 16,8%. Met deze cijfers komt Nederland op een productie van 1,15 miljoen ton.

Ook in België liggen de opbrengsten fors lager. De prognose is dat in heel Europa 11% minder suiker geproduceerd wordt, ten opzichte van de vorige campagne. Uit het Brussels suikeroverleg blijkt dat de Europese Commissie (EC) uitgaat van 18,6 miljoen ton suiker en dat is duidelijk minder dan de 21,1 miljoen ton die vorig jaar werd geproduceerd.

Ook buiten Europa minder productie
Niet alleen in de Europese Unie liggen de suikeropbrengsten lager, maar ook in Rusland en Brazilië is dat het geval. Ook is er meer verwerking van suiker tot ethanol, wat veroorzaakt wordt door hoge olieprijzen. Daarbij heeft Europa ook nog eens meer suiker geëxporteerd dan vorig jaar. 

De suikerprijzen zijn afgelopen maand met 20% gestegen, na het laagste punt in 10 jaar tijd bereikt te hebben. Voor witte suiker werd op de beurs in Londen €330 ton genoteerd. Toch heeft dit slechts een geringe invloed op de Europese verkoopprijzen, schrijft de EC.

Areaal desondanks (te) groot
De situatie van een vergroot areaal blijft bestaan, sinds de opheffing van het productiequotum. Het areaal is na de afschaffing namelijk met bijna 20% gestegen en dat blijft waarschijnlijk op de lange termijn voor een overschot zorgen.

Europese producenten spelen daar al langer op in door aan te kondigen minder suiker te willen produceren. Cosun maakte bekend de toewijzing voor 2019 te verlagen en ook uit een poll van Boerenbusiness blijkt dat meer dan de helft van de stemmers minder bieten gaat telen. Ongeveer 33% van de stemmers heeft vertrouwen en geeft aan een gelijkblijvend areaal te telen.

Vertrouwen in bestuur Suiker Unie
In de poll werd ook gevraagd of er nog vertrouwen is in het bestuur van Suiker Unie, nu de coöperatie niet langer een rendabele bietenprijs kan garanderen en waarschijnlijk rode cijfers schrijft. Ruim 60% geeft aan dit vertrouwen nog wel te hebben, waar de rest aangeeft minder vertrouwen te hebben in het bestuur.

Cosun-voorzitter Dirk de Lugt laat desgevraagd weten blij te zijn met deze uitkomst. "Cosun probeert niet afhankelijk te zijn van suiker en aan die strategie werken we al 15 jaar. Dit vlakt prijsdalingen van suiker af. We zijn terughoudend geweest met de verkoop van suiker en ook kopers aarzelen in een dalende markt."

Dat de suikermarkt internationaal snel om kan slaan, toont het verloop in oktober. "Het perspectief kan zo weer veranderen", zegt De Lugt. "We merken dat er nog steeds meer vraag dan aanbod aan LLB's is. Hierdoor blijft de vraagprijs op peil."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden