Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Dure dollar drukt tarwemarkt in VS

1 November 2018 - Anne Jan Doorn

Het feit dat de dollar op het hoogste niveau in 16 maanden tijd noteert, is een prijsdrukkende factor voor de tarwemarkt. Daarnaast blijft de prijs voor sojabonen flink fluctueren. De hoofdverantwoordelijke hiervoor is de Amerikaanse president Donald Trump. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dure dollar laat de hoop op een betere tarwe-export vervluchtigen. Het betekent namelijk dat Amerikaanse tarwe duur is, terwijl dit product toch al weinig competitief was op de wereldmarkt; zeker ten opzichte van Russische tarwe.

De CBoT in Chicago zal onder druk blijven staan door de achterblijvende exportverkopen, met uitpuilende voorraden als gevolg. Dit verandert alleen als de dollar een neerwaartse correctie maakt. Ook op de Matif in Parijs is er druk op de tarweprijs, welke nu rond de €198,75 per ton noteert.

Handelsoorlog woedt voort
Op de markt voor sojabonen blijft de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten een (groot) probleem. Zonder handelsovereenkomst met China zullen de Amerikaanse prijzen verder dalen. Ondertussen drijft president Trump de handelsoorlog op de spits. Volgens hem gaat het tussen 2 opties: of nog stevigere heffingen of een 'big deal'.

De tarwenotering op de CBoT in Chicago laat een dalende trend zien.

Dat de inzaai van sojabonen in Brazilië voorspoedig van start is gegaan, is belangrijk voor China. Daardoor zal de oogst iets eerder zijn en dat heeft China hard nodig als weigert Amerikaanse soja te kopen. Toch groeit het areaal in Brazilië minder hard dan eerder werd verwacht, wat te maken heeft met transportproblemen. De groei komt uit op ongeveer 2,5%. Het land profiteert daardoor niet optimaal van de handelsoorlog.

Gaat Brazilië ook voor problemen zorgen?
Een extra zorg voor China is dat de rechtse Jair Bolsonaro tot president is verkozen. Volgens die president rooft China Brazilië leeg en proberen de Aziaten het land te beheersen. Hij hanteert, net zoals Trump, een 'Brazilië eerst'-politiek. Dit kan problemen opleveren voor China. Echter, voorlopig profiteert Brazilië nog van de handelsoorlog: de waarde van de export van sojabonen naar China is namelijk met 22% toegenomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden