Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Sojaproductie breekt records door handelsoorlog

16 November 2018 - Anne Jan Doorn

Zowel de Zuid-Amerikaanse als Aziatische landen loeren als aasgieren op de verzwakkende positie van Verenigde Staten (VS) als dé sojaleverancier van China. Het sojabonenareaal in deze landen wordt groter en daardoor zullen verschillende productierecords verpulverd gaan worden. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de handelsoorlog tussen China en de VS heeft het eerstgenoemde land importheffingen van 25% ingesteld op Amerikaanse sojabonen. Het zorgt ervoor dat de export van sojabonen vanuit de VS naar China sterk afgenomen is. Diverse Zuid-Amerikaanse landen (bijvoorbeeld Brazilië en Argentinië) nemen nu een groot deel van dit gat voor hun rekening.

Forse areaalvergrotingen in Zuid-Amerika
Diezelfde Zuid-Amerikaanse landen vergroten hun sojabonenareaal dan ook fors. Boeren in Brazilië zullen het areaal naar verwachting uitbreiden tot een record van 36,2 miljoen hectare. Daarmee zou de totale productie op 120 miljoen ton uitkomen.

Ook in Argentinië is de verwachting dat de productie een record neer gaat zetten: 54 miljoen ton. Dit jaar viel de oogst daar flink tegen, mede door de droogte. Daarnaast doet ook Paraguay mee in de race: het land vergroot het areaal tot 3,5 miljoen hectare, met een productie van bijna 10 miljoen ton.

Tijdelijk?
Echter, er is een grote kans dat de handelsoorlog binnenkort deels gaat worden opgelost. Dit omdat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping met elkaar in overleg gaan. Alleen de berichten hierover resulteerden al in een stijging van de sojanotering op de CBoT in Chicago. 

Desondanks wil China voor de langere termijn minder afhankelijk zijn van de VS, wat betreft veevoer. Daarom maken de Zuid-Amerikaanse landen gebruik van het feit dat de handelsoorlog de handelsstromen definitief veranderd heeft.

Ook Azië en Afrika doen mee
China kijkt verder dan Zuid-Amerika. Dat blijkt onder meer uit het feit dat China meer soja wil gaan importeren vanuit Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Dit willen ze uiteindelijk doen vanuit het zogenaamde 'Belt and Road plan'.

China investeert ongeveer $126 miljard in met name infrastructuur, om de handel met deze landen zodoende beter mogelijk te maken. Daarnaast zijn de handelstarieven (onder meer op andere sojabonen uit Aziatische landen) opgeheven. Ook in deze landen kiezen ze ervoor om de productie op te schroeven.

Recordproductie verwacht
De wereldwijde sojabonenproductie zal dan ook naar recordniveaus gaan stijgen, zo verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De productie zal in seizoen 2018/2019 hoogstwaarschijnlijk gaan uitkomen op 367,5 miljoen ton. Daarmee wordt het record van afgelopen jaar (338,6 miljoen ton) verpulverd.

De notering steeg in week 46 iets, mede doordat het oogsttempo in de VS lager lag dan verwacht. De oogst is inmiddels voor 88% voltooid. Er zijn diverse factoren die de prijs ondersteunen, zoals een vertraagde inzaai in Argentinië en lagere opbrengstverwachtingen in de VS. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de genoemde recordproductie op de lange termijn een prijsdrukkend effect heeft.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden