Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Wintertarwe start het groeiseizoen slecht

26 November 2018 - Anne Jan Doorn

De droogte veroorzaakt in grote delen van Europa een slechte ontwikkeling van tarwe en koolzaad. Het betekent dat de gewassen onderontwikkeld de winter ingaan. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de tarwe er in Nederland en het overgrote deel van West-Europa niet slecht bijstaat, is de situatie in Centraal-Europa anders. Een groot neerslagtekort hindert de kieming en groei van de wintergranen, zo blijkt uit het MARS-rapport van de Europese Commissie.

Het gaat om gebieden in Oost-Duitsland, West-Polen, Roemenië, Bulgarije en Hongarije. De problemen beginnen al met de zaaibedbereiding en het zaaien. De gewassen zijn minder goed ontwikkeld en komen in diverse gevallen zelfs niet op. Ook is de wortelontwikkeling van het gewas minder goed dan normaal. 

Niet opnieuw zaaien
Met name voor koolzaad is de situatie problematisch, want er kan in veel gevallen (waar het gewas nog niet is opgekomen) niet opnieuw gezaaid worden. Dit betekent wel dat er in het voorjaar zomertarwe gezaaid moet worden. Wintertarwe kan in bijvoorbeeld Duitsland wel opnieuw gezaaid worden, al is dit niet optimaal.

Echter, in landen als Roemenië, Hongarije en Tsjechië kan de tarwe niet opnieuw worden gezaaid. Dit is problematisch, omdat er veel problemen met de opkomsten zijn. Ook betekent de relatief hoge temperatuur een hogere plaag- en ziektedruk.

Slechte gewascondities
Ook het International Grains Council (IGC) meldt slechte gewascondities. Of dit werkelijk tot minder opbrengsten leidt, hangt voornamelijk af van komende winter. Volgens het IGC zal het wereldtarweareaal voor seizoen 2018/2019 met 1% toenemen (ot 220 miljoen hectare.

Afgelopen seizoen waren de tarweopbrengsten fors lager, wat maakt dat de slechte start van dit seizoen goed in de gaten wordt gehouden. Dat de opbrengsten fors lager waren, heeft gevolgen gehad voor de voorraden. Die nemen volgens het IGC met 11 miljoen ton af (ten opzichte van vorig seizoen), waarmee de voorraad uitkomt op 262 miljoen ton. Het is de eerste daling in 6 seizoenen.

Zuidelijk halfrond: oogst is begonnen
Op het zuidelijk halfrond is de tarweoogst onlangs gestart. Daar waar de opbrengsten in Australië fiks verlaagd zijn, wordt in Argentinië een flinke opbrengst verwacht. Wel zijn er in Argentinië zorgen over de verwachte regen, welke de kwaliteit van de tarwe niet ten goede komt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox