Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Soja-notering stijgt hard, maar voor hoelang?

3 December 2018 - Anne Jan Doorn

De notering van sojabonen liet vrijdag 30 november een fikse stijging zien. Dat had te maken met het feit dat de handelaren contracten kochten, vanwege de verwachting dat er rust zou komen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten (VS).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering op de CBoT in Chicago bereikte het hoogste niveau sinds de maand juli. Dat kwam doordat de Amerikaanse president Donald Trump en Chinese president Xi Jinping bekend hebben gemaakt naar een handelsakkoord te streven.

Geen nieuwe invoerheffingen
Het betekent dat er voorlopig geen nieuwe invoerheffingen komen, terwijl Trump daar diezelfde vrijdag nog mee dreigde. Trump was van plan om de heffingen te verhogen van 10% naar 25%, welke dan zouden gelden op diverse Chinese goederen ter waarde van $200 miljard (omgerekend €176 miljard).

China heeft dit weekend ingestemd met het verzoek om een substantiële hoeveelheid Amerikaanse producten af te nemen, waaronder agrarische en industriële producten en energie. Waarschijnlijk gaat het hierbij ook om sojabonen.

Handelsakkoord niet rond
Het betekent echter niet dat er een handelsakkoord is bereikt. Die moet binnen 90 dagen bereikt worden, want anders zal de verhoging alsnog ingaan. Op de G20 tekenden ook de VS, Canada en Mexico een nieuw handelsverdrag, die het oude vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) vervangt. Het was een extra reden voor een positieve stemming onder handelaren.

De soja-notering (CBoT) steeg 30 november naar $328,76 per ton. Hoewel de prijs op het hoogste niveau sinds juli staat, komt de notering van een nog hoger niveau. In week 21 stond de notering namelijk nog op ruim $380 per ton. De daling die daarna kwam, was voornamelijk het gevolg van de handelsoorlog.

Positief signaal
Daardoor kon de VS geen soja naar China exporteren, terwijl de export al zo'n 11 miljoen ton achterloopt op vorig jaar. Dat zet de markt onder druk. Nu het erop lijkt dat de VS weer significante hoeveelheden naar China zal exporteren, is er weer een positief vooruitzicht voor de markt.

Echter, diverse analisten waarschuwen dat dit niet per se zo hoeft te zijn. Ook staat de notering volgens hen fundamenteel onder druk. De reden hiervoor is het feit dat de import vanuit China niet vergelijkbaar zal zijn met andere jaren. Dit heeft deels te maken met Afrikaanse varkenspest, waardoor de sojaconsumptie fiks is gedaald.

De soja-notering stijgt hard, maar ligt nog ver onder het niveau van voor de zomer.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden