Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Tarwe onverwacht weer duurder

14 December 2018 - Anne Jan Doorn

De prijs van tarwe laat onverwacht toch een stijging zien. In de afgelopen dagen stegen de noteringen zowel in Europa als in de Verenigde Staten (VS) flink. Ook de andere graanprijzen stijgen door.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif in Parijs sloot donderdag 13 december op €207,50 per ton en het meicontract sloot op €208,50 per ton; dit na de rally die vorige week werd ingezet. Ook in de VS laat de tarweprijs een flinke stijging zien tot $194 per ton. Dat de tarweprijzen nu toch een stijging inzetten, komt onder meer door de verbeterde export.

Positie van Rusland zwakt af
De positie van Rusland lijkt iets af te nemen. Egypte kocht namelijk in een tender Russische en Roemeense tarwe en de prijs daarvoor lag fors hoger dan bij eerdere tenders. Het duidt erop dat Russische exporteurs de prijs willen opdrijven.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat van het totaal van 36,5 miljoen ton dat geëxporteerd kan worden, ruim 65% al geëxporteerd is. Dat maakt dat er in de tweede helft van dit seizoen fors minder geëxporteerd kan worden en dat biedt ruimte voor Europese exporteurs. Ook in de VS was de export opnieuw goed (ruim 750.000 ton in de eerste week van december). 

Prijzen voor maïs en soja stijgen ook
Ook de maïs- en sojanoteringen stijgen. Op de maïsmarkt in de VS speelt de grote hoeveelheid neerslag in Argentinië een rol, maar ook de staking in de havens van Brazilië heeft effect. Daarnaast is er vanuit Oekraïne veel export van maïs, wat komt door een oogst die bijna 10 miljoen groter is dan vorig jaar (70,2 miljoen ton).

Voor de sojamarkt geldt dat China de sojabonenhandel definitief heeft hervat. Dat is op zich een gunstig signaal voor de markt, ware het niet dat het vooralsnog slechts om ruim 1 miljoen ton gaat. Dat is fors minder dan de 5 tot 8 miljoen ton die verwacht werd.

De tarwe- en maïsnotering op de Matif (Parijs) laten een stijgende trend zien.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden