Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Brengt 2019 interessante tijden voor tarwe?

28 December 2018 - Anne Jan Doorn

In de dagen na Kerst zijn de granenkoersen vooral dalend, al waren er hier en daar wel wat tekenen van herstel. Dit werd veroorzaakt door de tegenvallende exportcijfers. Toch blijven de analisten interessante tijden voor de tarwemarkt verwachten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif in Parijs is teruggezakt naar €203,25 per ton en dit werd vooral veroorzaakt doordat de verwachtingen voor de Russische tarweoogst verhoogd zijn naar 72,1 miljoen ton. Ook heeft de dalende koers op de CBoT in Chicago hier invloed op. 

Verlaging tarweoogst in Europa
In de Europese Unie (EU) werd de tarweoogst (zachte tarwe) verlaagd. De Europese Commissie verwacht een oogst van 128,5 miljoen ton, waar dat vorig jaar nog 142 miljoen ton was.

Ondanks deze verlaging blijven analisten verwachten dat de binnenkort interessante tijden aanbreken op de tarwemarkt. Dit omdat de export vanuit Rusland nu terugzakt, omdat de tarwe uit het land duurder wordt.

Import vanuit China valt tegen
Hoewel de maïsprijs €178,25 noteert, (Matif) is in de Verenigde Staten een daling zichtbaar (CBoT), voornamelijk omdat de vraag vanuit China stabiel bleef. De verwachting was dat het land meer zou importeren. Daarnaast zorgden de regen in Brazilië voor betere opbrengstverwachtingen en ook dat had effect op de noteringen.

Dit omdat Brazilië de grootste concurrent is wat betreft het leveren van soja aan China. De hogere sojaopbrengsten in Brazilië zorgde dan ook voor de dalende koersen. Ook heeft de 'shutdown' in Amerika effect op de grondstofkoersen, mede omdat er hierdoor geen exportcijfers worden gepubliceerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden