Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Granenmarkt in de ban van deal tussen China en VS

9 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

De Verenigde Staten en China zouden de handelsgesprekken naar verluidt afgerond hebben, en dus lijkt een deal in zicht. Dat heeft invloed op de granenmarkt, maar hoeveel? Daarbij heeft ook de regenval in Argentinië invloed op de markten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Verenigde Staten (VS) en China hebben hun gesprekken afgerond en de uitkomsten zouden positief zijn. Dit heeft voorlopig vooral invloed op de markt voor sojabonen, maar het zou uiteindelijk ook invloed kunnen hebben op de tarwemarkt. Arlan Suderman, analist bij INTL FC Stone, stelt dat de VS sowieso met een sojabonenoverschot zal blijven zitten.

Als reden hiervoor noemt hij de overproductie in zowel Noord- als Zuid-Amerika. Op de lange termijn verwacht Suderman, ondanks de positieve berichten over de handelsoorlog, een dalende trend voor de prijs van sojabonen. Ook omdat in China naar verwachting minder voer gebruikt zal worden, wat veroorzaakt wordt door Afrikaanse varkenspest.

Grote aankopen door China?
Aanhoudende geruchten dat China 8 miljoen tot 12 miljoen ton maïs en 6 miljoen ton tarwe zou aankopen, zouden de maïs- en tarwemarkt stevig kunnen beïnvloeden. De tarwenotering op de CBoT in Chicago toonde de laatste dagen een lichte stijging. Echter, deze komt hoofdzakelijk voort uit de zorgen over de tarweoogst in Argentinië, als gevolg van overvloedige neerslag. De weersverwachtingen zijn ook de komende dagen regenachtig, waardoor de graanoogst gevaar loopt.

Wat een stijging van de tarweprijzen in de weg staat, is de theoretische wereldwijde tarwevoorraad van 18 weken consumptie. Dat wordt als ruim voldoende gezien. Circa de helft hiervan is in Chinese handen. Zodra de inzichten over de eindvoorraad veranderen, dan kan dat zorgen voor beweging in de prijzen.

Aan het einde van de week publiceert het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) haar verwachtingen over de wereldvoorraden. Door de 'shutdown' zal de publicatie hiervan vertraagd zijn. De verwachting van de handelaren is dat de tarwevoorraden zijn toegenomen. Daarentegen zullen de wereldwijde maïs- en sojavoorraden naar verwachting gaan dalen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden