Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Wintergraan loopt weinig risico op vorstschade

22 Januari 2019 - Niels van der Boom

Lang niet alle wintergraangewassen zijn al voldoende afgehard om de matige tot strenge vorst aan te kunnen. Dat staat in het MARS-rapport voor januari. Echter, toch verwacht de Europese Commissie niet dat dit tot grote problemen leidt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name in het westelijke gedeelte van Europa zijn de wintergranen nog niet voldoende afgehard, omdat de eerste helft van de maand december grotendeels warm verliep. Een strook van Denemarken tot het zuiden van Spanje, en oostelijk tot in Italië, loopt risico op een 'frost-kill'.

Sneeuwdek
Ook in Duitsland ligt er iets van gevaar op de loer, net zoals in het westen van Polen. Hoe verder je naar het oosten vertrekt, des te beter de jonge graangewassen ervoor staan. In Oekraïne en Rusland ligt ruim voldoende sneeuwdek om de plantjes te beschermen. Alleen in het zuiden van Rusland is niet overal voldoende sneeuw gevallen.

Doordat het winterweer zijn intrede heeft gedaan, verwacht de EC dat de vorsttolerantie snel toeneemt. Voor Noordwest- en Centraal-Europa blijft er enig risico bestaan, mede omdat er geen sneeuwdek is. Daalt de temperatuur tot -12 graden Celsius of meer in Frankrijk, dan is er kans op vorstschade.

Droog
Tot en met eind januari verwacht het weermodel van de EC temperaturen die gemiddeld onder de norm liggen. Echter, tot strenge vorst komt het waarschijnlijk niet. Overdag wordt zo’n 2 tot 4 graden Celsius verwacht en ’s nachts enkele graden vorst.

Een groter gevaar is misschien de neerslag, of liever gezegd het gebrek daaraan. In Centraal- en Oost-Europa is het nog steeds erg droog en ook de komende periode wordt weinig regen verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden