Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Waarom staat de tarweprijs onder druk?

14 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

Er zijn meerdere redenen voor een stijgende tarweprijs, toch laat de tarwekoers op de Matif in Parijs al 3 weken een daling zien. De grens van €200 per ton is zelfs al in zicht. Wat is de oorzaak hiervan?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe uit Rusland wordt steeds duurder, waardoor tarwe uit de Europese Unie (EU) competitiever zou moeten zijn op de wereldmarkt. Tegelijkertijd neemt de waarde van de dollar, ten opzichte van de euro, verder toe. Dat zou eveneens gunstig moeten zijn voor de export van Europese tarwe. Opvallend is echter dat de tarwekoers op de Matif in de laatste weken is gedaald van €206,50 naar €201,25.

Daar is 1 belangrijke reden voor: er wordt namelijk gewacht met het doen van aankopen voor de komende periode. Dit omdat de tarwemarkt nu te maken heeft met een tekort aan product en de nieuwe oogst dichterbij komt. De verwachting voor die nieuwe oogst is hooggespannen, wat ook veroorzaakt wordt door een gestegen areaal in Europa en het Zwarte Zeegebied en de tot nu toe goede weersomstandigheden.

De tarwekoers op de Matif in Parijs vertoont duidelijk een dalende trend. 

Nieuwe oogst goedkoper
Een goed opbrengst betekent doorgaans dat de tarweprijs van de nieuwe oogst een stuk lager zal liggen. Daarnaast loopt de export vanuit Europa nog steeds fors achter op voorgaande seizoenen. Wanneer er in 2019 een grote opbrengst is, dan komt dat bovenop de grote voorraden die er al zijn.

Kortom: de markt gaat van een tekort naar een overschot. Dat gegeven is al voorzichtig zichtbaar op de Matif in Parijs. Al kan er ook gezegd worden dat dit argument nog wat voorbarig is. Dit omdat de opbrengsten buiten Europa niet altijd goed zijn; zo daalt het areaal in de Verenigde Staten en zijn de verwachtingen van de oogst daar minder goed. 

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden