Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Wanneer stopt de vrije val van de tarweprijs?

6 Maart 2019 - Niels van der Boom

Sinds half februari bevinden de tarweprijzen zich in een vrije val. In krap 3 weken tijd zakte de termijnmarkt in Europa met meer dan €10, en ook de fysieke prijzen worden meegesleurd. Wordt ook de grens van €190 per ton geslecht, of is het dieptepunt nu bereikt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract op de Matif in Parijs sloot bij de start van week 10 iets hoger (€192,25 per ton), maar moest dinsdag 5 maart weer flink inleveren. Hierdoor sloot de koers op €190, terwijl het contract zijn expiratiedatum nadert. Het veel grotere meicontract noteert sinds eind februari al onder die grens en staat nu op €187,25. Voor tarwe nieuwe oogst wordt €177,25 betaald. Deze prijs toont nog redelijk stabiel.

Dalingen in Rusland
Ook in Rusland bevinden de tarweprijzen zich in een dalende spiraal. De exportprijs voor tarwe, inclusief transport, ligt nu op omgerekend €207,25 per ton. Daarmee is de koers in 1 week tijd met €4,40 gedaald. De directe factoren voor de daling kunnen marktanalisten niet aanwijzen, maar het heeft mogelijk te maken met het feit dat de groeiomstandigheden in Europa beter zijn dan verwacht en de Russische export door blijft stampen.

De Russische tarwe-export is voor seizoen 2018/2019 opnieuw naar boven bijgesteld. Er werd verwacht dat de kleinere voorraden in het nieuwe jaar snel op zouden zijn, waardoor de export af zou nemen en Europa en de Verenigde Staten hun kans zouden krijgen. Dit scenario heeft zich echter niet ontvouwd. Het federale Russisch statistiekbureau heeft ondertussen ook de cijfers van oogst 2018 wederom verhoogd. Daarnaast blijft het landbouwministerie tarwevoorraden verkopen; dit seizoen is reeds 1,63 miljoen ton graan verkocht.

De tarweprijs bevindt zich op het laatste niveau sinds juli 2018.

Positief nieuws over Amerikaanse granen
De dalende trend in Europa wordt versterkt door het verloop op de CBoT in Chicago. Daar bereikte de tarwekoers maandag 4 maart namelijk zijn dieptepunt: $164,15 per ton. Daags erna was wel enig herstel merkbaar. De graangewassen staan er wel relatief goed op, met weinig uitwintering en voldoende vocht. In Europa blijft dit een punt van zorg voor bijna alle landen.

Het negatieve nieuws op de Europese tarwemarkt blijft overheersen. Een vroeg voorjaar helpt daar niet bij; het zaaiseizoen voor voorjaarsgranen is in Oekraïne 1 maand eerder van start gegaan. Ook de maïsprijs op de Matif wordt mee naar beneden getrokken. Ook op de korte termijn is de verwachting negatief.

Grotere tarweoogst verwacht
Wat niet helpt in de markt, zijn de hogere verwachtingen voor oogst 2019. Het Russische ministerie van Landbouw schat de tarweoogst op 75 tot 78 miljoen ton, waarmee de oogst 4% groter zou zijn dan afgelopen jaar het geval was. Sommige marktanalisten verwachten een oogst van 80 miljoen ton, maar dit is geheel van het weer afhankelijk.

In Europa wordt verwacht het International Grains Council (IGC) eveneens een grotere oogst, mede doordat het tarweareaal met 3,5% is gestegen. Al stelt het de tarweproductie wereldwijd naar beneden bij. Aangezien ook het verbruik afneemt, verandert aan de eindvoorraad weinig. Deze cijfers helpen de markt niet om de negatieve trend te doorbreken. Ook positieve Europese exportcijfers brengen hier geen verandering in. Over de gehele linie blijven die voor dit seizoen tegenvallen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden