Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE-rapport zet soja- en maïsprijs onder druk

11 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

Door het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) kreeg zowel de sojabonenmarkt als de maïsmarkt slecht nieuws te verwerken. De oogst valt namelijk hoger uit dan aanvankelijk werd gedacht, terwijl het nog altijd onduidelijk is hoe groot de vraag is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de sojabonennotering op de CBoT in Chicago het afgelopen weekend daalde tot $325 per ton, is niet vreemd. Dit omdat uit het WASDE-rapport bleek dat de Amerikaanse voorraad opnieuw enorm is; er ligt nog bijna 25 miljoen ton in opslag. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de exporthoeveelheid in 2018.

Daarnaast werden ook de cijfers van een goede oogst in Zuid-Amerika gepresenteerd; de USDA raamt de Braziliaanse sojabonenoogst op 116,5 miljoen ton en de Argentijnse oogst op zo'n 55 miljoen ton. Als klap op de vuurpijl werd bekend dat de USDA de exportverwachtingen van soja niet verhoogt, maar ook niet verlaagt. Het betekent dat het nog altijd onduidelijk is hoe de export naar China verloopt. 

Maïsprijs onder druk
Ook maïsnotering op de CBoT eindigde lager: $140 per ton. In het rapport werd de Amerikaanse maïsbalans verruimd, wat met name kwam doordat de raming van het verbruik voor ethanol met 0,6 miljoen ton verlaagd is. Bovenop de hogere voorraden komt daarnaast een grotere Braziliaanse en Argentijnse maïsoogst; naar verwachting komen die op respectievelijk 94,5 miljoen ton (82 miljoen ton in 2018) en 46 miljoen ton (32 miljoen ton in 2018) uit.

De USDA verlaagde opnieuw de exportverwachtingen voor Amerikaanse tarwe en verhoogde de eindvoorraden. Het ministerie maakt daarbij wel melding van een verbeterde export vanuit de Europese Unie (EU), want de verwachting is met 1 miljoen ton verhoogd tot 23 miljoen ton. De USDA verwacht dat de verbeterde concurrentiepositie de export vanuit de EU voor de rest van dit handelsjaar zal verbeteren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden