Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Europese graangewassen staan er goed voor

18 Maart 2019 - Niels van der Boom

Het maandelijkse MARS-rapport toont dat de graangewassen in Europa de winter goed zijn doorgekomen, met nauwelijks tot geen vorstschade. Ook in de regio rondom de Zwarte Zee komen de percelen goed onder de sneeuw vandaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De winter was tot 4 graden Celsius warmer dan het langjarig gemiddelde, met weinig vorst. Het is dus niet vreemd dat de graangewassen de winter goed door zijn gekomen. Wel hebben sommige gewassen, en zeker het koolzaad, te lijden gehad onder de droogte.

Niet overal nat
Door de warme periode in februari kon de groei snel van start gaan. De regen in maart heeft het neerslagtekort voor nu enigszins opgeheven. Al blijft het met name in het zuiden van Europa blijft het zeer droog: Spanje, Italië en Portugal.

De Europese Commissie heeft de gemiddelde Europese tarweopbrengst naar boven toe bijgesteld tot 5,62 ton per hectare (voor alle granen). Dat is 2,4% boven het 5-jarig gemiddelde is en ten opzichte van vorig seizoen bedraagt de plus 8,3%. Voor Nederland verwacht de Commissie een plus van 1,5% in de opbrengst, ten opzichte van vorig jaar. De opbrengst komt daarmee net niet op 9 ton per hectare.

Koolzaad zwaar getroffen
Alleen koolzaad noteert een min. Veel gewassen zijn door het droge weer en diverse plagen (bijvoorbeeld van de koolzaadglanskever) getroffen. In Duitsland is zelfs 25% van het areaal verloren gegaan, staat in het MARS-rapport. Hier worden voorjaarsgranen of zomerkoolzaad ingezaaid. In Frankrijk ligt het areaal koolzaad bijna 20% lager. Akkerbouwers kiezen er door de slechte stand nu alsnog voor om maïs te zaaien, of hebben reeds zomergerst ingezaaid.

In Noord-Frankrijk is de maand maart tot op heden erg nat verlopen. De Europese Commissie verwacht dan ook vertraging bij het zaaien van de suikerbieten. Duitsland is wat dat betreft in alle gebieden droger. Het warmere weer in Polen zorgt ervoor dat al het zomergraan waarschijnlijk in de tweede helft van maart gezaaid kan worden.

Geen vorstschade
Het 'vorstschademodel' van de Europese Commissie toont dat dit vrijwel nergens in Europa een groot probleem is geweest. In delen van Oekraïne en Rusland is de sneeuw door het warme weer snel gesmolten, wat 1 maand eerder is dan normaal. De gewassen staan er goed voor, maar het houdt een vinger aan de pols. Blijft het (te) lang droog, dan kan dit de gewasgroei weer tegenwerken.

Vooral in het zuiden van Rusland ontwikkelen de gewassen zich nu en is een start gemaakt met het veldwerk. In het centrale, oostelijke en in het noordelijke deel van Rusland ligt nog steeds circa 20 tot 70 centimeter sneeuw. Deze sneeuwlaag levert echter tevens vocht voor de beginontwikkeling.

Grote oogst op komst?
Marktbureaus en analisten delen de opvatting dat de gewassen er goed voor staan. De Franse overheidsdienst FranceAgriMer schrijft dat 85% van de tarwepercelen er prima voor staat. In Duitsland wordt een tarweoogst verwacht die 4 miljoen ton boven die van vorig jaar ligt (24 versus 20 miljoen ton).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden