Het Amerikaanse landbouwministerie verwacht dat het soja-areaal in de Verenigde Staten de op 2 na grootste ooit zal worden. Dit is verrassend, gezien het land te maken heeft met enorme voorraden en een handelsoorlog. Waarom zaaien de Amerikaanse boeren toch opnieuw een groot areaal sojabonen?
Het soja-areaal in de Verenigde Staten (VS) is naar verwachting opnieuw enorm. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zal er maar liefst 34,4 miljoen hectare ingezaaid worden. Alhoewel dat ongeveer 5% minder is dan vorig jaar, is dit alsnog het op 2 na grootste areaal dat ooit ingezaaid is.
Terwijl de prijs al langer onder druk staat, blijft soja het beste alternatief voor Amerikaanse boeren. Wanneer gekeken wordt naar de huidige soja- en maïsprijzen, dan levert soja het hoogste saldo op. Daarbij hebben de boeren behoorlijk geïnvesteerd in de teelt van sojabonen, waardoor het niet eenvoudig is om van teelt te veranderen.
Grootste eindvoorraad ooit
Doordat er waarschijnlijk opnieuw een groot areaal ingezaaid wordt, is de verwachting dat de sojaprijs onder druk blijft staan. De druk op de prijs is al behoorlijk, omdat de Amerikanen te maken hebben met de grootste eindvoorraad ooit. Deze zal naar verwachting uitkomen op 24 miljoen ton sojabonen. Dat is het dubbele van vorig jaar en 3 keer zoveel als het jaar daarvoor. Ook de onderstaande tweet laat dat goed zien.
Dat die voorraden nog steeds zo groot zijn, heeft voor een groot deel te maken met de handelsoorlog tussen de VS en China. De export vanuit de VS is daardoor waarschijnlijk 12% lager dan in voorgaande jaren. Landen als Argentinië en Brazilië profiteren hier juist van. De export uit Argentinië steeg namelijk met 200% en die vanuit Brazilië met 4%.
Alternatieve afzet
Toch moet gezegd worden dat de VS creatief is in het vinden van andere kanalen voor de export van de sojabonen. De export van sojabonen uit Canada richting China nam namelijk met 230% toen. Opvallend is dat het daarbij deels om sojabonen uit de VS gaat, welke Canada geïmporteerd heeft uit de VS.
Zelfs wanneer de handelsoorlog tot een goed einde komt, zal de export vanuit de VS niet meer op 'normale' niveaus uitkomen. Dit heeft onder meer te maken met de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China. Dit zorgt er namelijk voor dat de sojaprijs onder druk blijft staan. Ook in de Europese Unie (EU) staat de prijs relatief laag, voornamelijk omdat de VS probeert meer in de EU af te zetten.
China koopt Rusland leeg
De handelsoorlog heeft er tevens voor gezorgd dat ook China alternatieve bronnen aanboort. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Rusland zo goed als volledig leeggekocht wordt. China heeft tot op heden ongeveer 90% van de Russische oogst van sojabonen opgekocht, wat gelijk is aan een volume van ongeveer 1 miljoen ton.