Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Ravage in VS zorgt voor onzekere granenmarkt

4 April 2019 - Anne Jan Doorn

De ravage in de 9 belangrijkste graanproducerende regio's van de Verenigde Staten heeft voor onzekerheid gezorgd op de granenmarkt. Ook wordt de markt beïnvloed door nieuws over de handelsoorlog en goede Europese exportcijfers. Wat is het effect hiervan op de koersen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de overstromingen in de Amerikaanse 'Midwest' stijgen de koersen voor maïs, soja en tarwe op de CBoT in Chicago; al blijft het onduidelijk wat de exacte gevolgen van de overstromingen zullen zijn. Inmiddels is al wel duidelijk dat minimaal 405.000 hectare landbouwland is overstroomd.

De overstromingen vonden 1 week voor de start van het zaaiseizoen in de Midwest plaats. Dat de inzaai hierdoor sterk vertraagd is, is dan ook zeker. Echter, hoeveel hectare uiteindelijk niet ingezaaid zal worden, is nog altijd onduidelijk. Ook speelt mee dat het momenteel niet droog is in het land, waardoor overstroomde gebieden niet kunnen opdrogen. De verwachting is zelfs dat de Midwest de komende 2 weken 100% tot 200% meer regen zal krijgen dan normaal is in deze periode van het jaar.

Race tegen de klok
In de Midwest zal het een race tegen de klok worden. De maïs moet voor 31 mei gezaaid zijn, en de sojabonen moeten halverwege juni in de grond zitten, want anders is het voor veel boeren niet meer interessant om nog te zaaien. De opbrengsten dalen na die data snel en daarnaast kan er in veel staten dan geen verzekering meer voor de gewassen aangevraagd worden.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) publiceerde recent de verwachting voor het areaal en de voorraad. Hierdoor daalden de prijzen sterk, terwijl de gevolgen van de overstromingen in dit rapport bijna niet zijn meegenomen. Het is dus onduidelijk wat het gevolg gaat zijn; op dit moment is 0,5 miljoen hectare overstroomd, maar dat is slechts 1% van het totale graanareaal in de Verenigde Staten (97 miljoen hectare).

Handelsoorlog
Toch is de impact van de overstromingen duidelijk zichtbaar op de CBoT. Alle prijzen lieten vanaf halverwege maart namelijk een stijging zien. De dalende prijzen, als gevolg van de publicatie van het USDA, zijn over april dan ook weer tenietgedaan. Overigens heeft dat vooral te maken met de markt voor sojabonen, gezien de handelsoorlog zijn einde nadert.

In Europa heeft de situatie in de Verenigde Staten wel impact, al wordt de prijs op de termijnmarkt vooral ondersteund door de nieuwe levering van tarwe aan Algerije en goede export vanuit Frankrijk. Op de lange termijn blijft het echter een feit dat de Franse telers hun tarwe lang hebben opgespaard, in afwachting op hogere prijzen.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden