Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Wat is nodig om tarwe op 190 euro te krijgen?

9 April 2019 - Niels van der Boom

De tarwenotering op de Matif in Parijs schurkt weer tegen de €190 per ton aan, en al meerdere malen was deze prijs op het bord te zien. De slotkoers eindigt vooralsnog steeds iets lager. Wat is er nodig om de koers 'een schwung' te geven, of blijft de druk te groot?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de gunstige tarwe-exportcijfers vanuit Frankrijk wist de koers op de termijnmarkt uit een dal op te krabbelen. Het dieptepunt werd maandag 11 maart bereikt op €184 per ton. En, net zoals op donderdag 4 april, wist de koers ook maandag 8 april op €189,50 te sluiten.

Exportcijfers geven hoop
De Europese Unie heeft dit marketingseizoen tot nu toe 15 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd, wat een minnetje van 4% is ten opzichte van vorig seizoen. Echter, circa 2 maanden terug was dat verschil nog 25%. Er is dus duidelijk meer vraag ontstaan naar Europese tarwe, vooral vanuit Noord-Afrika. De tarwe uit de regio rondom de Zwarte Zee heeft zichzelf uit de markt geprijsd, waardoor de Verenigde Staten en Europa om tenders verwachten. Ook Argentinië doet mee.

Op de CboT in Chicago is het voor nu rustig. Amerikaanse handelaren en speculanten wachten op nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), al worden geen schokkende feiten verwacht. Dit omdat het ministerie pas in mei haar eerste prognose voor de komende oogst naar buiten brengt. De verwachting is dat de maïsvoorraad deze maand zwaarder gaat wegen.

Amerikaanse contrasten
In het zuidelijke deel van de Corn Belt is het zaaien van de korrelmaïs gestart. Daarmee liggen de werkzaamheden op schema, ten opzichte van de meerjarige planning. Tegelijkertijd zijn er nog altijd berichten over de naweeën van het extreme weer en er zijn zelfs weerberichten waarbij 40 centimeter sneeuw wordt verwacht in de noordelijke staten. 

Ongeveer 60% van de Amerikaanse wintergranen staat er prima op, waar dat vorig jaar 33% was. Theoretisch gezien levert dit een hogere oogst op, waardoor de areaaldaling van 3% teniet gedaan kan worden. Het kleinste areaal tarwe in 100 jaar tijd is daarmee geen vrijbrief voor een krappe markt.

Fysieke markt heeft eigen visie
De Europese prijs (futures) voor de tarwe van de nieuwe oogst is redelijk standvastig, al noteert het contract 'September 2019' in Parijs dinsdag 9 april een minnetje. Het warme weer in de Europese Unie zorgt voor een groeispurt bij de granen en tegelijkertijd ligt tevens het woord droogte op de tong. Vooralsnog wordt deze situatie door de analisten (nog) niet als zorgelijk bestempeld, maar dit kan rap omslaan.

De fysieke (voer)tarweprijzen in Duitsland, in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn stabiel. Daarmee lopen ze iets verder uit de pas, vergeleken met het termijncontract. Exporteurs hebben een ander idee bij de markt dan de beurshandelaren. Zij zien de export namelijk positief in. Voer- en brouwgerstprijzen zijn eveneens standvastig te noemen.

Verdere vooruitzichten
Als de exportmotor zich draaiende weet te houden, dan is de barrière van €190 per ton te slechten en kan de koers verder omhoog kijken. Echter, er zijn meer kapers op de kust. Egypte zegt meer tarwevoorraden voor een langere periode vast te willen leggen, al is de financiering hierbij wel een probleem. Voor de nieuwe oogst is vooral de stand van de gewassen en de (bodem)vochttoestand van belang.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden