Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Extreem weer beïnvloedt granenmarkt

15 April 2019 - Niels van der Boom

Terwijl we in Europa met een scherpe nachtvorst te maken kregen, was dat in de Verenigde Staten heel anders. Daar viel namelijk tot dik 40 centimeter sneeuw. Het zorgt ervoor dat de voorjaarsinzaai verder wordt bedreigd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agrarische bedrijven in de Midwest zijn nog puin aan het ruimen, gezien een enorm gebied zwaar werd getroffen door overstromingen. Begin april werden enkele staten opnieuw door een 'bomb cyclone'-blizzard getroffen, wat voor veel sneeuwval zorgde.

Aanhoudend winterweer
Het blijft maar vriezen en sneeuwen in de Amerikaanse staten, vooral de Dakota's kregen het flink te verduren. Ook in Nebraska en Minnesota zorgt het winterweer voor veel hinder, waardoor graangigant Cargill enkele op- en overslaglocaties moet sluiten. Akkerbouwers worden vooral gehinderd omdat ze nu geen granen kunnen vervoeren, terwijl veehouders voor hun vee vrezen.

De aanhoudende vorst en sneeuw zorgen ervoor dat het zaaien van de voorjaarsgranen en maïs vertraagd wordt; het voorbereidende werk kan in ieder geval niet plaatsvinden. Hierdoor opende de CBoT in Chicago voor maïs maandag 15 april hoger. Tarwe opende juist iets lager. Het USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) komt nog wel met nieuwe cijfers aangaande de voortgang van het zaaiwerk.

Opbrengst Zuid-Amerika
Wat de beurzen verder dempt, is de wereldwijde beschikbaarheid van de granen. De verwachtingen voor de Argentijnse sojabonenoogst zijn naar boven gecorrigeerd: tot 55 miljoen ton. Het Braziliaanse statistiekbureau Conab verwacht eveneens dat er meer soja en maïs geoogst wordt. In India wordt gerekend met gemiddelde 'moesson-regenval', wat positief is voor de ontwikkeling van het graan.

Droogte in Europa
In Europa kan de situatie nog omslaan. Na een periode met vorst stijgt de temperatuur richting Pasen namelijk flink, met weinig tot geen neerslag in heel Europa. Afgelopen herfst is onder extreem droge omstandigheden gezaaid, waardoor verschillende percelen hol staan en last hebben van tweewassigheid. Na een droge winter hebben de graangewassen moeite om zich goed te ontwikkelen.

Als gevolg hiervan heeft het Franse marktbureau Strategie Grains de opbrengstverwachting iets verlaagd. Mede door een groter areaal ligt de huidige verwachting echter nog wel altijd 15% boven de oogst van 2018. Ook wordt er minder gerst verwacht. Staatsbureau FranceAgriMer heeft de gewasstand van tarwe iets minder rooskleurig gepubliceerd. Warmer weer werkt wel weer in het voordeel van de maïsgewassen.

Verhoging op komst?
Zoals ook in de granenflits van maandag 15 april is vermeld, is er meer nodig om de granenmarkt omhoog te sturen. De Matif in Parijs blijft voor tarwe stabiel. Zwellen de geluiden aangaande de droogte verder aan, dan is een verhoging onvermijdelijk.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden