Drop of Light / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Sojaprijs daalt scherp door agressieve Trump

6 Mei 2019 - Anne Jan Doorn

De prijs voor sojabonen daalde in korte tijd naar het laagste niveau sinds november 2018. Dit heeft alles te maken met de aanvallende houding van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook Afrikaanse varkenspest weegt zwaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Trump wil de importtarieven op sommige producten uit China vrijdag 10 mei verhogen naar 25%. Dat twitterde de Amerikaanse president zondag 5 mei. Hiermee verhoogt hij de druk op China, terwijl de landen juist deze week handelsbesprekingen hebben.

Hij vindt dat het proces momenteel te langzaam verloopt. De president meldt dat China ook de komende periode wil blijven onderhandelen en daarom voert hij de druk nu op. Hoewel eerder nog de vraag was of de Chinezen de gesprekken wel serieus namen (na een verhoging van de tarieven), heeft China nu bevestigd dat de besprekingen wel door zullen gaan.

Snelle oplossing onwaarschijnlijk
De verhoging van de importtarieven heeft tot gevolg dat handelaren hun hoop verliezen op een snelle oplossing van de handelsoorlog. Dit terwijl het voor de sojabonenmarkt van groot belang is dat China weer grote volumes sojabonen van de Verenigde Staten gaat afnemen.

Bovendien zorgen kou en regen in belangrijke productiegebieden in de Verenigde Staten voor vertraging bij de inzaai van granen. Dit geldt met name voor tarwe en maïs. Dat is problematisch voor de sojabonenmarkt, want het betekent dat er door veel boeren gekozen gaat worden voor de uitzaai van sojabonen. Die kunnen immers later gezaaid worden. Een stijgend areaal betekent dat het overaanbod van sojabonen nog groter zal worden.

Minder vraag naar voer 
Dat de varkenspopulatie in China met 30% kan afnemen, betekent tevens dat het land flink minder vraag heeft naar voedergrondstoffen. Dat zorgt eveneens voor druk op de markt voor sojabonen. De genoemde factoren zijn reden genoeg voor een sterke prijsdaling. De sojabonenprijs komt nu ongeveer uit $305 per ton. Een kleine 3 weken terug lag de prijs nog $25 per ton hoger. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden