Andrew Cline / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Trump trekt portemonnee voor getroffen boeren

24 Mei 2019 - Anne Jan Doorn

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw tast behoorlijk in de buidel om boeren die getroffen zijn door de handelsoorlog met China te ondersteunen. Dit nieuws zorgt voor prijsdruk op de granenmarkt. Daarnaast is het vooral spannend hoe de inzaai van granen in de Verenigde Staten gaat aflopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Amerikaanse landbouwministerie heeft laten weten dat de regering circa $16 miljard beschikbaar stelt om de boeren die getroffen zijn door de handelsoorlog met China te helpen. De noodhulp bedroeg vorig jaar nog $12 miljard. Het maatregelenpakket wordt door de graanhandel gezien als een aanmoediging voor boeren om meer in te zaaien, ondanks de slechte weersomstandigheden.

Groot deel maïs niet ingezaaid
De noteringen op de CBoT lieten door deze aankondiging een daling zien. Deze daling volgde op een sterke stijging eerder in de week. De stijgingen werden veroorzaakt door de slechte weersomstandigheden in belangrijke productiegebieden, waar het vooral erg nat is. Dat maakt dat de inzaai ver achterloopt. Er wordt zelfs gemeld dat maar liefst 2 miljoen hectare maïs niet ingezaaid kan worden.

Daarnaast hebben natte weersomstandigheden in de noordelijke Plains de inzaai van zomertarwe belemmert, terwijl hevige regen in de zuidelijke Plains voor onzekerheid zorgt over beschadigingen aan de wintertarwe. Deze zaken zorgden ervoor dat de tarwenotering naar het hoogste niveau in 3 maanden tijd steeg, waardoor deze op $175 per ton sloot. De notering voor maïs is uitgekomen op $155 per ton.

Druk op sojaprijs
Wat betreft sojabonen, wordt er juist wel een blijvende druk op de prijs verwacht. Naarmate het seizoen vordert, is de kans namelijk groter dat Amerikaanse boeren meer acres met sojabonen inzaaien (ten koste van maïs). Dit is ongelukkig, omdat de sojavoorraden inmiddels al behoorlijk groot zijn. Dat komt doordat de export richting China grotendeels is weggevallen.

Op de Europese granenmarkt heeft het nieuws van de achterstand bij de inzaai in de Verenigde Staten ook invloed. De tarwenotering op de Matif in Parijs (levering september) steeg bijvoorbeeld met €3,75 per ton tot €176,25 per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden