Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

China stopt weer met kopen Amerikaanse sojabonen

31 Mei 2019 - Eric de Lijster

China is opnieuw gestopt met de inkoop van sojabonen uit de Verenigde Staten. Dit is een gevolg van het alsmaar groeiende handelsconflict tussen de 2  wereldmachten. China de inkoop van Amerikaanse sojabonen vorig jaar ook al eens opgeschort.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een handelsakkoord tussen de 2 landen leek dit voorjaar nabij, maar die onderhandelingen leverden uiteindelijk niets op. Om druk op de ketel te zetten, voerde de Amerikaanse president Donald Trump in mei wederom hogere importtarieven in op Chinese producten (ter waarde van $200 miljard). Daar reageert China nu op met een ban op sojabonen vanuit de Verenigde Staten, zo meldt persbureau Bloomberg.

Deal in 2018
China was vorig jaar ook al eens gestopt met het opkopen van sojabonen uit de Verenigde Staten, maar de 2 landen sloten eind 2018 een akkoord waarna de inkoop weer werd hervat. Daarbij werd tevens afgesproken dat China zelfs meer sojabonen ging opkopen. In ruim 5 maanden tijd heeft China zo'n 13 miljoen ton sojabonen uit de Verenigde Staten gekocht. Ook had het land toegezegd nog eens 10 miljoen ton in te slaan.

Kopers van sojabonen in de Verenigde Staten ontvangen nu echter geen Chinese orders meer en rekenen erop dat deze ook niet meer komen. In ieder geval niet meer totdat de ruziezoekers weer een overeenstemming bereiken. Uit de markt komen ondertussen geluiden dat China zich tot Brazilië gaat wenden. 

Deze ban op Amerikaanse sojabonen ligt gevoelig bij president Trump, omdat dit telers van sojabonen in de Amerikaanse Midwest direct raakt. Bij de presidentsverkiezingen in 2016 schaarden 8 van de 10 staten met de hoogste sojaproductie (waaronder Iowa en Illinois) zich achter Trump. Niet voor niets zei de president recent al steun toe aan de gedupeerde Amerikaanse akkerbouwers.

Opvallende beweging op koers
Zoals op het DCA Dashboard Grondstoffen is te zien, steeg de koers van sojabonen op de Amerikaanse CBoT donderdag 30 mei juist met 2%. De oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten brachten de koers eerder deze maand naar een dieptepunt, maar de kopers keken nu vooral naar de inzaai van de sojabonen in de Verenigde Staten. Die kan na een periode van regen eindelijk weer worden hervat.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden