Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Tarwepool Agrifirm eindigt op 181 euro

4 Juni 2019 - Niels van der Boom

De granenpools van Agrifirm hebben weten te profiteren van een oplevende markt na de oogst. Helaas werd deze lijn in de tweede helft van het verkoopseizoen niet vastgehouden. Over de gehele linie komen de gerealiseerde tarwe- en gerstprijzen ruim 15% hoger uit, ten opzichte van oogst 2017.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agrifirm betaalt over oogst 2018 voor de voertarwe een basisprijs uit van €181,20 per ton. Daarbovenop worden eveneens een aantal vergoedingen en premies betaald. Het maximaal te behalen resultaat voor baktarwe komt daardoor uit op €189,45 per ton. De premie voor baktarwe bedraagt €2, waar dat vorig jaar nog €3 was.

Rentevergoeding
Agrifirm betaalt €3,75 per ton aan rentevergoeding uit. De deelnemende telers die leveren aan de pool zonder voorschot, krijgen dit betaald. Deze vergoeding lag vorig jaar op €3,10. In oktober verhoogde het al de bruto-voorschotprijzen. Dit om de financiële positie van telers te verbeteren, na het extreme jaar.

De basisprijs voor gerst komt uit op €173,50 per ton. De brouwpremie is maximaal €20 per ton. Daarnaast gelden ook hier de rentevergoeding en het ledenvoordeel, waardoor de poolprijs eindigt op €199,75. De telers die zelf bewaren in de bewaarpool krijgen ook een bewaarpremie uitbetaald, waardoor de prijs veelal boven de €200 per ton ligt.

Het verkoopseizoen voor deze pool loopt van mei tot mei, waardoor een deel vooruit wordt verkocht. Voor de oogst lag het prijsniveau laag. Na de oogst stegen deze flink, om rond de jaarwisseling te stabiliseren en af te nemen. Naar eigen zeggen heeft de pool geprofiteerd van de opleving. De gerealiseerde prijs is daarmee hoger dan de dagprijs die telers zelf hebben gerealiseerd.

Garantiepluscontract
Agrifirm heeft daarnaast ook nog een andere afzetvorm voor tarwe: het Garantiepluscontract. Op basis van de Matif kunnen de telers zelf de prijs 'vastklikken'. De teler ontvangt dan de zogenaamde 'premie': het verschil tussen de termijnmarkt en de fysieke prijs. Volgens Aart den Bakker van Agrifirm is het resultaat hier wisselend geweest. "Het is afhankelijk van de keuze van de teler", zo legt Den Bakker uit. "Er zijn deelnemers die goed gescoord hebben, maar lang wachten heeft afgelopen seizoen niet geloond."

Prijsopbouw Tarwe Gerst
Basisprijs:  €181,20 €173,50
Renteverg: €3,75 €3,75
Ledenvoord: €2,50 €2,50
Premie: €2,00 €20
Max: €189,45 €199,75
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden