Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs bereikt hoogste niveau in 10 maanden

27 Juni 2019 - Anne Jan Doorn

De tarweprijs op de CBoT in Chicago heeft het hoogste niveau in 10 maanden tijd bereikt. De reden daarvoor is niet alleen de hittegolf in Europese Unie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een andere reden voor de prijsstijging van de tarweprijs is het feit dat de verwachting van de oogst in Canada naar beneden is bijgesteld. Dit komt vooral doordat het daadwerkelijk uitgezaaide tarweareaal in Canada 4,2% lager uitvalt dan eerder verwacht. Dit heeft de tarweprijs op de CBoT een nieuw steuntje in de rug gegeven, waardoor de prijs naar bijna $200 per ton is gestegen. De prijs stond in week 19 nog op $153 per ton. 

Nieuwe problemen in Australië
Daarnaast is de verwachting van de opbrengst en export ook in Australië, de vierde grootste exporteur ter wereld, verlaagd. De verwachting voor de export is met 18% verlaagd, ten opzichte van de verwachting in maart. De opbrengstverwachting werd met ruim 11% verlaagd, vooral door droogte. Naar verwachting zal het land in seizoen 2019/2020 ongeveer 11,7 miljoen ton exporteren.

In de Europese Unie zijn gematigde zorgen over de huidige hittegolf. Met name in de noordelijke regio's van het continent, waar de tarwe nog niet ver ontwikkeld is, kan het de opbrengsten gaan verlagen. Toch blijven de Europese handelaren rustig en verwachten ze nog altijd een fors grotere opbrengst (ten opzichte van vorig jaar).

Matif toont stijging 
Ook in Rusland blijven de opbrengstverwachtingen goed, al worden ook daar een aantal gebieden serieus getroffen door droogte en warmte. De tarwenotering op de Matif in Parijs stijgt daarom langzaamaan verder, al was er begin deze week een dipje. De onduidelijkheid over de situatie in de Verenigde Staten blijft daarbij een rol spelen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden