Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Wat is er aan de hand op granenmarkt in VS?

3 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

De areaalcijfers over de granen in de Verenigde Staten zorgen voor opschudding. Daarbij meldt China dat het wederom extra sojabonen wil opkopen vanuit de Verenigde Staten. Wat is er aan de hand op de granenmarkt in de Verenigde Staten?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week bracht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) nieuwe areaalcijfers naar buiten. Volgens het ministerie is eind juni circa 92% van het sojabonenareaal ingezaaid, wat betekent dat de inzaai maar 7% achterloopt op het 5-jarig gemiddelde. Het betekent dat er een forse inhaalslag is gemaakt, want medio juni was namelijk nog slechts 77% van het areaal ingezaaid.

Wel laat het USDA weten dat het soja-areaal waarschijnlijk met 10% gaat dalen. Het tarweareaal zou met 4,1% dalen, terwijl het maïsareaal met 3% stijgt. Diverse analisten stellen echter dat de cijfers over het soja-areaal niet kloppen en dat de daling minder groot is. Bovendien begrijpen ze de groei van het maïsareaal niet.

Veel verzekeringsgeld nodig
De gedachte van die analisten wordt ondersteund door andere cijfers van het USDA. Daaruit blijkt dat mogelijk voor $1 miljard aan verzekeringsgeld naar boeren gaat, voornamelijk omdat niet op tijd ingezaaid kon worden. Het landbouwministerie adviseert om groenbemesters in te zaaien op de niet-ingezaaide hectares. Dit duidt erop dat er meer hectares niet zijn ingezaaid, dan uit de peiling van het USDA blijkt.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt daarnaast dat China weer meer sojabonen gaat kopen uit de Verenigde Staten. Alhoewel dit op het eerste gezicht positief is voor de Amerikaanse boeren, is het niet waarschijnlijk dat de export weer op normale niveaus komt. Daarentegen zijn de woorden van Trump wel ondersteund door het feit dat China zo'n 544.000 ton sojabonen heeft afgenomen. Dat is de grootste hoeveelheid sinds maart.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden