Maykova Galina / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Hitte hakt in op Russische tarweoogst

8 Juli 2019 - Niels van der Boom

Zeer droog en extreem warm weer in de Zwarte Zeeregio laat niet alleen de oogst vlot verlopen, want het zorgt tevens voor een verlaging van de opbrengst. Naarmate de combines met hun werk vorderen, kan de balans ook worden opgemaakt. Steeds meer analisten verlagen hun cijfers.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het invloedrijke analistenbureau SovEco heeft hun opbrengstverwachting maandag 8 juli fors verlaagd. Voor seizoen 2019/2020 verwacht het op dit moment een tarweopbrengst van 76,6 miljoen ton, terwijl dat eerder nog ruim 80 miljoen ton was. Dit betekent dat het volume beschikbaar voor export daalt van 37,6 miljoen ton naar 33 miljoen ton. In het afgelopen seizoen is 35,2 miljoen ton tarwe geëxporteerd.

Volume tarwe flink lager
De positieve denkers spraken recent nog over een volume tot 85 miljoen ton, maar de laagste schattingen komen inmiddels al op 65 miljoen ton terecht. Hoe groot de exacte opbrengst bedraagt, blijft nog lang koffiedik kijken, maar dat deze (flink) lager uitpakt is wel duidelijk. Met name de latere wintertarwegewassen en het zomergraan wordt getroffen door het aanhoudend droge weer. Het droge weer pakt ook negatief uit voor de gewassen in Oekraïne.

Dankzij dit aanhoudend droge weer verloopt het dorsen van wintertarwe wel vlot. De bedrijven die weinig opslagmogelijkheden hebben, geven nu aanbod. Met name in Roemenië is dit het geval, wat een drukkend effect heeft op de prijs. Ondanks het nieuws over de granen in Rusland, daalt de prijs licht tot $193 per ton FOB. Die van gerst namen iets toe.

Kwaliteit een issue
Rusland is een belangrijke speler op de wereldmarkt; zeker omdat tarwe met een hoog eiwitgehalte dit seizoen veelgevraagd wordt. Deze gehaltes zijn dit jaar lager dan vorig jaar. Ook in Frankrijk vallen de eiwitgehaltes in tarwe tegen, wat de exportpositie beïnvloedt. De Europese Commissie laat voorlopig zijn cijfers voor de export ongemoeid. Berichten over de eerste tarweopbrengsten in Frankrijk zijn gemiddeld tot goed. Van de wintergerst is inmiddels 25% geoogst.

In Rusland is ondertussen bijna 20 miljoen ton graan geoogst, met een gemiddelde van 4 ton per hectare. In de komende 2 weken wordt koeler weer voorspeld in de Zwarte Zeeregio, met af en toe een bui. Het is echter de vraag of deze regen op tijd komt voor sommige gebieden. Met name het zomergraan kan nog profiteren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden