John E Heintz Jr / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs schiet de lucht in na WASDE-rapport

12 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

De tarwenotering op de CBoT in Chicago schoot gisteren omhoog. Reden hiervoor was de publicatie van het wereldwijde vraag en aanbod rapport (WASDE) van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Wat staat er in dit rapport dat zo'n invloed had op de granenmarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het voornaamste is dat de verwachting van het USDA over de mondiale tarwebalans krapper is geworden dan handelaren hadden verwacht. Dat komt onder andere doordat de wereldwijde tarweopbrengsten zijn verlaagd met 10,5 miljoen ton tot 719 miljoen ton. De opvallendste opbrengstverlaging kwam voor rekening van Rusland. De verwachting is dat de oogst daar 3,8 miljoen ton lager uitvalt in vergelijking met eerdere verwachtingen. De totale opbrengst komt daarmee uit op 74,2 miljoen ton.

Verlaging tarweopbrengsten
Ook de verwachting van de Europese oogst werd verlaagd met 2,5 miljoen ton tot 151,3 miljoen ton. Beide verlagingen hebben te maken met het hete, droge weer in juni. Ook de verwachtingen van de Canadese en Australische oogst zijn verlaagd. Terwijl de productieverwachting met 10,5 miljoen ton daalt, neemt de wereldwijde consumptie ook met 2,9 miljoen ton af, onder andere door lager voergebruik in China.

Terwijl de productie dus fors lager uitvalt, daalt de consumptie licht. Daardoor zijn de wereldtarwevoorraden voor 2019/20 verlaagd van 294 naar 286 miljoen ton. Dat was reden genoeg voor een prijsstijging van $188 per ton naar $197 per ton op de CBoT. De maïs en sojabonennoteringen op de CBoT eindigden ook hoger, onder invloed van de verhoogde tarwenotering.


Lagere sojabonenproductie
Ook was het rapport voor sojabonen simpelweg bullish. De opbrengst van sojabonen in de VS daalt volgens de verwachting van het USDA met 8,3 miljoen ton. Dat is lager dan de verwachting van handelaren. Daarbij kwam een lagere verwachting van de productie in Canada en Oekraïne. De wereldwijde sojavoorraden vallen daarmee ruim 8 miljoen ton lager uit (104 miljoen ton). Ook dat was lager dan handelaren hadden verwacht.

De verwachtingen voor de maïsmarkt waren minder prijsondersteunend. De verwachting van de maïsproductie in de VS steeg namelijk met bijna 5 miljoen ton. Ook de verwachtingen van de oogst in Argentinië steeg iets. Daardoor wordt de mondiale maïsvoorraad met 8,4 miljoen ton verhoogd tot bijna 299 miljoen ton.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden