Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Maïs en soja prijs stijgt snel door hittegolf in VS

15 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

Er wordt een hittegolf in de Verenigde Staten voorspeld. Gevolg is dat de maïs- en sojanoteringen op de termijnmarkten snel stegen. De maïsnotering op de CBoT bereikte het hoogste niveau in 3 weken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf halverwege deze week wordt een hittegolf verwacht in de Midwest van de VS. Het wordt erg warm met temperaturen van 35 tot 40 graden Celsius. Daarbij blijft het grotendeels droog de komende tijd in dit belangrijke graanproductie gebied. Wel wordt er in delen van het Midwest regen verwacht als nasleep van de orkaan Barry.

Met name voor de soja gewassen wordt gevreesd. Zij zijn onder natte omstandigheden gezaaid en staan er niet goed bij. De verwachting is dat de hittegolf de gewassen nog extra zal beschadigen. Voor maïs geldt hetzelfde als bij de soja: de gewassen staan er vaak slecht bij, en de hittegolf komt daar nog overheen. De hittegolf komt bovendien precies tijdens de belangrijke bestuivingsperiode van het gewas.

Slechte gewascondities
Om een beeld te geven van de huidige situatie van de maïs in de VS kunnen cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) behulpzaam zijn. In de cijfers van maandagavond 15 juli wordt geschat dat 58% van het gewas er goed bij staat, terwijl dat een jaar terug 72% was. Handelaren verwachten dat dit percentage nog verder verlaagd wordt. 

Ondanks data van het USDA waarin het maïsareaal positief werd bijgesteld, blijft de maïsnotering door stijgen. Handelaren geloven simpelweg niet dat de cijfers van het USDA over een groter areaal juist zijn. De maïsnotering op de CBoT beweegt op het hoogste niveau in 5 jaar tijd. Ook de sojanotering vertoont een stijgende trend. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden