Agrifoto

Inside Akkerbouw

Uitschieters bij wintergerst oogst boven de 12 ton

16 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

De wintergerstoogst is in veel gebieden bijna klaar. Er zijn echter ook nog zeker gebieden waar de oogst nog niet klaar is of moet beginnen. Waar geoogst werd ging het over het algemeen voorspoedig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

CZAV en Agrifirm berichten dat de wintergerstoogst zo goed als afgerond is. Agrifirm stelt dat de opbrengsten over het algemeen netjes zijn. Op de klei en lössgronden ligt de opbrengst gemiddeld boven de 10 ton per hectare, terwijl er af en toe uitschieters zijn tot boven de 12 ton. Met name op de zandgronden liggen de opbrengsten lager. De betere percelen brachten daar 8 ton op, terwijl verdroogde percelen zo rond de 6 ton opbrengst gaven.

Kwaliteit goed
De algemene indruk is dat het vochtgehalte goed onder de 15% zit. Ook het hectolitergewicht en de brouwwaardigheid lijkt over het algemeen in orde, al stelt CZAV dat het hectoliter gewicht gemiddeld aan de lage kant is. De wintergerstoogst is echter nog niet overal afgerond. Zo meldt Jelte Pars van George Pars Graanhandel dat er nog 120 hectare wintergerst geoogst moet worden.

Ook de oogst van de wintertarwe en zomergerst staat voor de deur. Met ongeveer 2 tot 3 weken wordt verwacht dat de oogst van wintertarwe zal starten. Verwachtingen van de opbrengst zijn voorlopig goed. Bijna alle tarwe van de oude oogst is op.

Marktverwachtingen
Hoewel op de internationale termijnmarkten de granenprijzen opveren, wil de lokale fysieke prijs niet altijd mee. Handelaren zijn afwachtend omdat de opbrengsten in Amerika en Rusland wellicht wat minder zijn, maar in Europa wel goed zijn. Een veel hogere prijs dan het huidige prijsniveau wordt daarom niet verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden