Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Politiek gevecht blijft granenmarkt raken

5 Augustus 2019 - Niels van der Boom

De koersen van soja krijgen in de Verenigde Staten wederom met klappen te maken nadat de handelsbesprekingen tussen het land en China opnieuw slecht zijn afgelopen. De dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump brengt de graanexport verder in een benarde positie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het augustuscontract voor sojabonen op de CBoT in Chicago gaat richting zijn expiratiedatum. Gedurende week 31 daalde deze koers van $325 naar een dieptepunt van $310 per ton. Daarmee zakt het prijsniveau van soja terug naar niveaus die voor het laatst half mei werden behaald. Ongeveer 1 jaar eerder stond de prijs $15 tot $20 per ton hoger.

China stopt import
Terwijl China juist bekend had gemaakt om weer agrarische producten te importeren, meldde president Trump een nieuwe tariefmuur op te zetten. De laatste $300 miljard aan Chinese goederen wordt met een heffing van 10% belast. De besprekingen tussen beide landen liepen afgelopen week vast. Maandagmorgen 5 augustus maakte de Chinese overheid bekend te stoppen met de import van alle agrarische producten uit de Verenigde Staten.

Vanwege de uitgedunde Chinese varkensstapel neemt ook de vraag naar veevoer af. Hierdoor bereikt de Chinese sojavoorraad zijn hoogste niveau in 5 maanden tijd. Naar verwachting blijven de voorraden extreem hoog gedurende het derde kwartaal. Brazilië is de grote bonenleverancier. Het land exporteerde over juli 7,8 miljoen ton soja. Dit is de op 3 na grootste hoeveelheid ooit in deze maand. Het is echter wel fors minder dan 1 jaar geleden, want toen werd dik 10 miljoen ton uitgevoerd. Het exportniveau over 2019 ligt nu op 53,2 miljoen ton. Dit is 3,3 miljoen ton minder dan 1 jaar eerder.

Meer soja en maïs
Dankzij de goede groeiomstandigheden verwachten de akkerbouwers een goede soja- en maïsoogst. Vanwege de goede vraag, zaaien akkerbouwers meer van deze gewassen in. Analisten schatten in dat het soja-areaal met 2% stijgt tot 36,8 miljoen hectare. Dat is een record. Een dergelijk areaal is theoretisch goed voor 125 miljoen tot 126 miljoen ton soja. Het maïsareaal stijgt naar verwachting met 4%. In Argentinië is de maïsoogst bijna afgerond en breidt het areaal wintertarwe licht uit.

In de Verenigde Staten is met minder zekerheid iets te zeggen over het areaal soja. Alle staten hebben dit jaar minder soja gezaaid vanwege het extreem late en natte seizoen. Maandag 12 augustus komt het USDA (het Amerikaanse landbouwministerie) met de eerste schatting van het maïs- en soja-areaal. Hier kijkt de markt reikhalzend naar uit. Op de korte termijn wordt de sojamarkt, en die van andere voergrondstoffen, negatief beïnvloed door de internationale handelspolitiek.

Maïsgewassen in Europa
Ook de gewassen (korrel)maïs in Europa staan er niet allemaal goed voor. Het Franse overheidsbureau France Agrimer heeft hun gewasbeoordeling naar beneden toe bijgesteld, tot het laagste niveau sinds 2015. De tweede hittegolf van eind juli is hier de veroorzaker van. De maïsgewassen zijn gemiddeld 1 week later dan vorig jaar. Heet weer tijdens de bloeiperiode is slecht voor de korrelvulling. Ook in Duitsland kampt de maïs met hitte en droogte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden